Kezdőlap » Karrier » Ki a jó tanár?

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, vagy az a tanár”. Mitől is „hülye” , vagy miért is? Nehéz megmondani, csak találgatni lehetne.

De ki a jó tanár? Ilyeneket szokás mondani, hogy aki szakmai felkészültsége mellett jó pedagógiai érzékkel is rendelkezik. Szereti a gyerekeket, segítőkész mindenkor, ért a tantárgyához. Ez utóbbi valóban nem árt ha így van, és a többi tulajdonság sem elhanyagolandó.

A jó pedagógiai érzékkel rendelkező embernek honnan van ez az érzéke? A pedagógiát lehet tanulni, megtanulni, de érzéket, azt nem. A pedagógiai érzék alapjait megtanulva, a módszerek alkalmazásával kell tudni átadni az ismereteket. A követelmény támasztása, a tanulók motiválása, megnyerése a tanulás ügyének, az érdeklődésük fenntartása, a fegyelem megtartása mellett, ezek mind elengedhetetlen követelmények a jó tanár fogalmának.
A tanári pálya olyan hivatás, ahol a szakmai tudás mellett jó előadónak, a tanulókkal szemben empatikusnak kell lenni.

Mi az empátia? Az empátia a kommunikáció nonverbális jelzőrendszerén alapuló tulajdonság.
Ez megvan minden pedagógusnak? Honnan lenne meg? Pedig az empátiás képesség a nevelő és a gyermek viszonyában nem nélkülözhető. A diák számára a felnőtt figyelme, a tőle kapott megértés, együttérzés biztonságot nyújt. Erre a biztonságra épül kapcsolatuk.

Ki lesz tanár manapság? Többnyire az lesz tanár, aki otthon békében üldögélve eldönti, hogy tanár lesz, vagy ezt választja azok közül a helyek közül, ahová felveszik. Ők lesznek azok, akik, amikor végeznek, sohasem fognak tanítani, vagy csak iszonyú szenvedések árán sikerül nekik megbarátkozni a tanári állás nehézségeivel, mert más lehetőségük nincs. Főleg most a pedagógus életpálya modell jó fizetéssel csábító lehet azoknak is, akik nem oda valók.
Őket fogják „lehülyézni”, nem szeretni. Ők azok, akik nem veszik észre a visszajelzéseket, vagy nem akarják észrevenni, mivel kényszerpályán mozognak, ők csak megkeseríteni tudják a diákok életét, de megtanítani nem!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük