Kezdőlap » Betegségek » Kezelhető-e a laktózintolerancia?

Kezelhető-e a laktózintolerancia?

A tejcukor-érzékenység oka, a vékonybél csökkent laktáztermelése általában nem kezelhető. Az egyetlen lehetőség a panaszok megszüntetésére, ha a továbbiakban egyéni érzékenység szerint teljesen, vagy nagy részben lemondunk a laktóztartalmú tej, tejtermékek, és egyéb laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztásáról. Tehát az egyetlen kezelési módszer a laktózmentes, vagy laktózban szegény táplálkozás, az életmódváltás.
Ha a laktózintolerancia egy bélbetegség (például a cölikália vagy a Crohn-betegség) kísérő jelensége, fontos, hogy ezeket a megbetegedéseket is kezeljük. A cölikália, avagy lisztérzékenység esetén a glutén fogyasztását kell korlátozni, vagy teljesen kiiktatni az étrendből. Ezáltal a panaszok javulnak, és az érintettek egy idő után gyakran ismét fogyaszthatják a tejet és a tejtermékeket.
A laktózszegény diéta esetén az élelmiszerek megválasztása az egyéni érzékenységtől függ: kisebb mennyiségben a tejtermékek is megengedettek, amíg nem vezetnek panaszok kialakulásához. Laktózmentes táplálkozás esetén azonban teljesen le kell mondani a fogyasztásukról, emellett a tejtermékeket tartalmazó élelmiszerek, mint a tejcsokoládé, fagylaltok, puding és krémes sütemények is tiltólistán vannak. Az egyre több helyen, egyre nagyobb választékban megtalálható laktózmentes tejtermékek megoldást jelenthetnek: ezekben az élelmiszerekben a laktóz már alkotóelemeire bontva található meg, így nem okoz panaszokat a bélrendszerben. Ezek a termékek kiváló alternatívát jelenthetnek azok számára, akik a laktózintolerancia ellenére sem szeretnének lemondani a tejtermékekről.
Számos élelmiszer tartalmaz tejcukrot rejtett formában. Ide tartoznak a különböző péksütemények, torták, édességek. A húskészítményekben, készételekben, salátaöntetekben is előfordulhat a laktóz. A különböző gyógyszerekben, gyógyhatású készítményekben is megtalálható lehet hordozóanyagként. Ajánlott tehát az élelmiszerek és a gyógyszerek összetevőinek listáját is alaposan átvizsgálni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A torokfájás mit is jelent pontosan

Amennyiben tapasztaljuk azt az égető illetve kaparó érzést a torkunkban, amiért nemcsak, hogy nehezebb a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük