Kezdőlap » Családi élet » Kezdődik az óvoda !

Kezdődik az óvoda !

Az óvodáskorú gyermek testileg mind erősebb, fejlettebb lesz és nagyfokú mozgás jellemzi. Mind erre a sok mozgásra fejlődése érdekében szükség is van. A mozgás hatására egyre rendezettebbek, harmonikusabbak lesznek mozdulatai, fokozódik kézügyességük. Egyre ügyesebb, segít az öltözködésnél, és a házi munkában. A tájékozódó – kutató tevékenysége kerül előtérbe. Gyakran kérdez,néha a felnőtt alig győzi válasszal. Ez az érdeklődés, kíváncsiság segíti elő a környezet, a világ fokozott megismerését.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülő ne intse le a kérdezősködő gyermeket, ne fojtsa el ezt a természetes kíváncsiságot. Inkább igyekezzék kielégíteni, éberen tartani! Részben azzal , hogy mindig válaszol a kérdésekre, persze a gyermek értelmi szintjének megfelelően, részben úgy, hogy maga is felhívja a figyelmét minden újra, érdekesre! Az óvodáskorban a kisgyermek az érzelmek uralma alatt áll. Elsősorban arra figyel, ami érzelmileg megragadja, ami feltűnő, ami érdekes. Erre emlékszik leginkább, ez foglalkoztatja képzeletét, ezen gondolkodik. Szinte maga előtt látja amit gondol. Ebből következik, hogy úgy lehet lekötni a figyelmét, megtanítani valamire, ha minél színesebb, érdekesebb, játékos forma ami nagyon sok mozgással jár. Legyen sok mese, vers, elbeszélés, ötletes, aktivitást igénylő, a fantáziát, a gondolkodást megmozgató játékokkal lehet tehát a legsokoldalúbban fejleszteni az óvodáskorú gyermek személyiségét . Csak az hatodik életév betöltése felé tapasztalható az aktív figyelemre való képesség. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ideig már tud arra is figyelni, amire kell, még akkor is, ha az valójában nem is érdekli. Az aktív figyelem eleinte legfeljebb néhány percig tart, de tartama megfelelő fejlesztéssel egyre növekszik Erre az aktív figyelemre nagy szüksége lesz a gyermeknek az iskolában.

A szülő készüljön fel rá, hogy a gyermekének vigyen váltóruhát, hiszen még előfordulhat kisebb nagyobb “balesetek”. Tisztasági csomagot, valamint ha az intézmény kéri ágyneműhuzatot esetleg ágyneműt. Van ahol kérik a szalvétát, rajzlapot, színes ceruzát, zsírkrétát, gyurmát. Ha van kedvenc kis plüss játéka egyet vigyen magával, mert érzelmileg jót tehet neki. Lehetőleg éljünk a lehetősséggel és ne rögtön egész napra hagyjuk a gyereket az intézményben, hanem fél napra úgy nevezett szoktatási időre.
A szülők és óvónők közötti kapcsolat kihat a gyermek érzéseire, figyeljünk oda !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük