Kezdőlap » Egészséges életmód » Kevesebb tápanyag az élelmiszerekben: az ok a szén-dioxid

Kevesebb tápanyag az élelmiszerekben: az ok a szén-dioxid

Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás szerint a légkörben található szén-dioxid arányának növekedése felelős azért, hogy egyes alapélelmiszerek kevesebb értékes ásványi anyagot tartalmaznak.

A szén-dioxid mennyisége az atmoszférában egyre nő: ez hosszú távon globális felmelegedést, klímaváltozást idézhet elő. A tanulmány meglepő eredménye alapján azonban nemcsak az átlaghőmérsékletet befolyásolhatja a szén-dioxid. A levegő egyre nagyobb széndioxid-tartalma miatt számos, alapélelmiszernek számító növény kevesebbet képes tárolni a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokból, nyomelemekből. Konkrétan a földből felvett vas, és cink mennyisége, illetve a növények fehérjetartalma csökken. A kutatás során a búzát, a rizst, és a szóját vizsgálták. A búza vastartalma például 5,1%-kal, cinktartalma 9,3%-kal, fehérjetartalma 6,3%-kal csökkent.

A felfedezés elsősorban a fejlődő országok lakóira jelent veszélyt, ahol a gabona a táplálkozás fő elemét jelenti, és a megfelelő mennyiségű cinkhez, vashoz, és fehérjéhez csak általa tudnak hozzájutni. Azonban, a nem megfelelő ellátás esetén akár a fejlett ipari országokban is gondot jelenthet az ásványi anyagok hiánya.

A köles, és a kukorica ezzel szemben ellenállónak tűnnek a szén-dioxiddal szemben: sem a fehérje-, sem ásványianyag-tartalmuk nem mutat jelentős csökkenést. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése mellett fontos cél lehet, hogy a szén-dioxidmennyiség növekedéséhez alkalmazkodó növényeket nagyobb mennyiségben termesszék, a rizzsel, szójával, illetve a búzával szemben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük