Kezdőlap » Kert » Kerti tó építése

Kerti tó építése

Az első lépés, hogy kiválasszuk a legideálisabb helyét a tavunknak. Lényegében ez lesz a kertünk legszebb dísze, ezért központi helyet érdemel. Olyan helyet válasszunk, amelyre a házból is jó rálátásunk van, semmiképpen ne dugjuk el egy alig észrevehető sarokba. Körbejárható, félárnyékos, nagyobb fáktól távolabb eső részt válasszunk. A lejtős talajt mindenképpen kerüljük.

Mérete a kert nagyságához kell igazodjon. Az élvezhető látvány szempontjából fontos az arányok helyes betartása. Legalább 10 négyzetméteres tavat tervezzünk, amelynek mélysége minimum egy méteres. Ez azért fontos, hogy fenntartsuk a megfelelő biológiai egyensúlyt. A hideg, fagyos időszakban ebben a mélységben, a telepített halak és növények jól ki tudnak telelni.
Formája mindenképpen illeszkedjen a kertünkhöz. A vese alakúak divatosak, minden környezethez jól illeszkednek.

A legnehezebb része a kerti tó építésnek a meder kiásása. Minden éles tárgyat, követ, gyökeret el kell távolítanunk az aljából, különben megsértheti a meder fóliát, és ez plusz munkát és költségeket eredményezhet. Ha nagyon köves a talaj, akkor egy homokréteggel érdemes beborítani.
A kiásott, megtisztított mederbe ezután egy geotextíliát helyezünk, és szépen kisimítjuk, kiegyengetjük. Erre helyezzük rá az előre méretre szabott tófóliát úgy, hogy közben ügyeljünk arra, hogy a geotextil ne gyűrődjön össze alatta. A fólia széleit érdemes nagyobb kövekkel rögzíteni. Hasznos is, szép is. A természetes hatást is növeli.

A tó aljába rakjuk a tavirózsát, vízitököt. Ezeket a mélyvízi növényeket úgy helyezzük el, hogy minél természetesebb hatás látszatát keltsük. Nagyobb köveket, sziklákat is rakhatunk a tavunk mélyére, ezzel is kiemelhetjük a természetes hatást.
Ezután lassan engedjük tele vízzel, és ügyeljünk arra, hogy a növények, kövek és a fólia ne mozduljanak el. Pár nap elteltével telepíthetünk aranyhalakat is a vízbe.
Az oxigénnel való dúsítást szökőkúttal segíthetjük, és ez nem utolsósorban még dekoratívabbá teszi a tavunkat. Sziklakertet építhetünk köré, ezzel is kiemelhetjük szépségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük