Kezdőlap » Kert » Kertek és erdök lakói

Kertek és erdök lakói

Ők is a kert és erdeink lakói. Szin pompázatosak és van közöttük mókás nevű egyedek is. Higgyék el érdemes megismerkedni a bogarak világával. Ha megfigyeljük őket természetes élőhelyeiken a természet sok más kincsét is elénk tárja majd.

Orrszarvú bogár(Oryctes nasicornis)
Nevét a kinézetéről kapta. A hím fején hosszúkás szarv található. Régen a tölgyerdőkben élt ,de mióta erdőrendezés folyik azóta kertészetek, fűrésztelepek lakója lett. A hím 24-47mm is megnő a nőstény valamivel kisebb 20-32mm-re nő csak meg. Nappal rejtőzködik csak alkonyat után érzi magát biztonságban, ekkor látjuk csak repülni. A hímmel ellentétben a nőstény homlokát kis bütyök díszítik.

Pompás rozsa bogár(Potosia aeuginosa)
Hazánkban élő rózsabogarak között ö a legszebb és a legnagyobb is. Sokan csodálkoznak, hogy egy bogár hogy lehet ennyire szép és különleges. A pompás rózsabogár hihetetlen zöld csillogó színével a bogár gyűlölőket is leveszi a lábáról. Eme színpompás bogár 25-30mm is megnőhet. Tölgyerdőkben gyakori a törzsből kiömlő nedvvel táplálkozik. Lárváit kidőlt tölgyekbe rakja.

Buta bogár(Pentodon idiota)
Az orrszarvú bogár rokona de vele ellentétben homloka és előtora egyszerű. Nevét valószínűleg egyszerűsége miatt kapta. Míg rokona feltűnő bogár addig az ö kinézete semmitmondó. A hímek 17-24mm nőnek meg a nőstények 17-20mm-ig.A nőstényt és a hímet alig lehet megkülönböztetni. Az avatott szem azonnal észre veszi az apróbbnál is apróbb különbséget a nőstény és a hím között. A nőstény potrohszelvénye nagyobb mint a hímé. Ez a bogár a talajon mászkál de lárváit fűfélék gyökérzetébe rakja le.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük