Kezdőlap » Nyaralás » Kerkira tájának varázsa

Kerkira tájának varázsa

Korfu zöld szigete évezredek óta gyönyörködteti lakóit és látogatóit. Már az ókorban szívesen nyaraltak itt, akik csak tehették, manapság pedig az egyik leglátogatottabb földközi-tengeri üdülőhely.
A sziget 593km2-én közel százezer lakos, ezzel Korfu Görögország legsűrűbben lakott területének számít. A statisztikai adatok azonban megtévesztőek lehetnek, minthogy a helybeliek több mint harmada a fővárosban lakik (Kerkira). A 217 km hosszú csodálatos tengerparton viszonylag kevés turistáktól nyüzsgő üdülőhely, nem nehéz nyugalmas helyet találni, továbbá mindmáig akadnak idegenforgalomtól érintetlen tengerparti falvak.
Mi az oka Korfu rendkívüli népszerűségének? Egyfelől, hogy itt találhatók Görögország legszebb tengerpartjai. Az év legnagyobb részében meleg van, a rendszeres esőzések pedig – a többi földközi-tengeri szigethez viszonyítva – szokatlanul zölddé varázsolják a szigetet.

Az északi övezetet a Pantokrátor-hegység fenséges lejtői uralják, Korfu lakói pedig a hagyományos görög vendégszeretettel fogadják a látogatót (nyelvükben ugyanaz a szó jelöli az idegent és a vendéget). A sziget szívében a domboldalakra települt és a hegyi falvakban ma is ugyanúgy zajlik az élet, mint évszázadokkal ezelőtt. Korfu városa pedig valószínűleg a görög szigetvilág legelragadóbb fővárosa.
A Jón-sziget legészakibb fekvésű tagja, 58 km hosszú és 27 km a legszélesebb pontján. Régebbi görög elnevezései fogantyúra vagy sarlóra emlékeztető alakjára utalnak. Területét három fő részre oszthatjuk: a hegyvidéki északra, a dombos középső övezetre és az alacsonyabb fekvésű délre. Homokos, kavicsos partjain számtalan strandolásra alkalmas helyet találhatunk, különösen az Andinióti-lagúnától nyugatra az északi parton, és dél-nyugaton a Korissión-tó mentén. Hosszan elnyúló sziklafalak jellemzik a délnyugaton elterülő Ermónestől északra fekvő partokat. Északon, Sidárinál és Perouládesnél agyag- és homokcsíkok között szokatlanul alacsony sziklaalakzatok nyújtanak meghökkentő látványt. Északon a Pantokrátor-hegység 906 méter magas, ég felé törő csúcsa, a Pantokrátor-hegy uralja a tájat, télen olykor vékony hótakaró fedi. Korfu csapadékos, meleg éghajlat jóvoltából tavasszal virágba borulnak a lejtők, különös említést érdemel a sokféle orchidea. A hegycsúcsot alig 3 km választja el a legközelebbi tengerparti üdülőhelyektől, például Nissákitól és Barbátitól: ennek alapján könnyen el lehet képzelni, milyen meredeken szakad le a hegyoldal és milyen lélegzetelállító látványt kínál.

A sziget túl kicsi ahhoz, hogy nagy folyói legyenek, a rendszeres esőzéseknek köszönhetően azonban a többi görög szigetnél sokkal gazdagabb vizekben. Sok kis folyója közül a legnevesebb a Rópa folyó, mely a sziget közepén fekvő Rópa-sikságot termékenyíti meg, kanyarulatai alkotják továbbá Korfu egyetlen golfpályájának természetes akadályait. A golfjátékosok szórakoztatásán kívül természetesen a síkság szőlőskertjeinek és gabonatábláinak öntözésére is szolgál.
A szigeten három nagy lagúna található. Az Andinióti-lagúna az egyik népszerű strand közelsége ellenére nyugodt vidék, így vizében és a környező nádasokban, virul az élővilág. Más a helyzet délen, Korfu várostól délre fekvő Chalikiopoulu-lagúna esetében, melynek egy részét ma repülőtéri kifutópálya foglalja el. Ennek ellenére a ritka nemes kócsag és vidracsaládok otthonául szolgál. Kócsagokat délen is találunk, a Korissión-tónál, íbiszek, gólyatöcsök, orchideák… és görög vadászok társaságában. A vadászat a többi földközi-tengeri szigethez hasonlóan Korfun is roppant népszerű időtöltés.

Habár Korfu és a többi Jón-sziget alig százhatvan éve tartozik Görögországhoz, a korfui ember nemigen különböztethető meg a többi görögtől. Természetesen léteznek a szigeten a történelemből fakadó brit sajátosságok, például krikett klubok, gyömbérsör, karácsonyi puding, a korfui szív azonban legteljesebb mértékben görög. A nyelv, az ételek, és a vallás – egytől egyig görög.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük