Kezdőlap » Fitnesz » Kerékpározás, mint edzés: mire ajánlott odafigyelni?

Kerékpározás, mint edzés: mire ajánlott odafigyelni?

A kerékpározás a futás mellett az egyik legnépszerűbb állóképességi sport. A biciklit sokan sporteszközként is használják, nemcsak utazás céljából. Azonban nem mindegy, hogyan kerékpározunk: aki edzéshez használja a biciklit, ajánlott minél hatékonyabbra alakítania a tréninget. A kezdők gyakori hibája, hogy indulás után túl gyorsan tekernek, de idővel az erejük csökken, így lelassítanak. Természetes, hogy mindenki gyors sikereket vár a sporttól – azonban a túledzés nem hoz eredményeket, a szűnni nem akaró izomlázon kívül. A kerékpáros edzéshez emiatt, ha van rá lehetőség, használjunk pulzusmérő órát. A biciklizés során az ideális szívfrekvencia körülbelül 10-zel kevesebb, mint futásnál.

A kerékpározásnál is fontos a bemelegítés. Először lassabb sebességgel tekerjünk: a szervezetünknek így lehetősége van felkészülni a fizikai megterhelésre. Akkor edzünk megfelelően, ha az adott távolságot (a bemelegítés, és a levezetés szakaszán kívül) nagyjából azonos tempóban tesszük meg. A levezető szakaszt se spóroljuk meg: csak 10-15 perc lassabb tekerés után fejezzük be az edzést.

Miután végeztünk, nyújtsuk le izmainkat: a pedál taposása egyoldalú mozgás, ha nem nyújtunk, az izompólya rövidülhet, a nyújtógyakorlatok viszont javítják az izmok rugalmasságát. A szívfrekvencia növekszik, ha hegynek fel tekerünk, azonban az anaerob küszöböt (amikor már levegőért kapkodunk az edzés alatt) nem ajánlott gyakran túllépni, mert a szervezet laktáttermelése nő. Aki az állóképességét hatékonyan szeretné növelni a kerékpáros edzésekkel, ajánlott legalább heti háromszor biciklire ülnie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük