Kezdőlap » Fitnesz » Kellemetlen fájdalmak az edzés utáni napon: az izomláz

Kellemetlen fájdalmak az edzés utáni napon: az izomláz

Az izomláz, az edzések nemkívánatos kísérője különösen kellemetlen, és fájdalmas tud lenni. Hogyan alakul ki pontosan, és mit tehetünk, hogy minél hamarabb megszabaduljunk tőle?

Szinte mindenki, aki rendszeresen, vagy alkalmanként sportol, tapasztalhatta már az izomlázat. A kellemetlen fájdalmak a motiváció csökkenéséhez vezethetnek. Sokakkal előfordul, hogy a hosszú, mozgáshiányos időszak után végre rászánják magukat a rendszeres edzésre – azonban az első alkalom utáni nap(ok)on érzett fájdalom, és mozgási nehézségek miatt előfordul, hogy meggondolják magukat. A fokozatosság tehát rendkívül fontos, amennyiben az aktív életmód mellett döntünk. Az izomláz általában a szokatlan, nagy mértékű terhelés hatására alakul ki.

Évtizedekig feltételezték, hogy az izomlázat az izomszövetben felgyülemlő tejsav okozza. Ma már tudjuk, hogy a szokatlan megterhelés következtében kialakuló mikrosérülések a hibásak. A sérülések miatt víz jut az izomszövetbe, így egy kisebbfajta ödéma alakul ki. Az izomrostok megdagadnak, és feszítő, fájdalmas érzést okoznak.

Az izomláz rendszeres, folyamatos edzés esetén ritka. Azonban a panaszok kialakulása még ebben az esetben sem kizárt. A sportolóknál előforduló izomláz több okra vezethető vissza. Ha az edzés során végzett gyakorlatok túlzottan kimerítőek voltak, vagy a szokásosnál jobban terhelték az izmot, az edzettebb embereknél is kialakulhatnak az izomszövet mikrosérülései. Ha nem melegítünk be megfelelően, illetve edzés után nem nyújtjuk le az izmokat, szintén nagyobb az esélye a kellemetlen izomfájdalmaknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük