Kezdőlap » Családi élet » Kell még toll és ceruza?

Kell még toll és ceruza?

New Yorkban és Amerika legtöbb tagállamában már egyáltalán nem tanulnak meg a gyerekek kézzel írni. Korábban ott is magától értetődő volt a folyóírás oktatása nyolcéves kortól, ám az új törvény ezt már nem írja elő az iskoláknak. Kötelező viszont a tízujjas gépírás és az érintőképernyők gyors kezelésének elsajátítása.
Egyedül a nyomtatott betűkkel kell megismertetni a kis amerikaiakat – így legalább a nevüket le tudják írni kézzel.

Dr. Scott Hamilton indianai pszichiáter szerint bőven elég a gyerekeket nevük leírására megtanítani. – Az idő, amit a folyóírás tanítására fordítanak, hasznosabban telne, ha inkább gépelni tanítanák a nebulókat, akik már a digitális világba születtek – mondja.

Az amerikai iskolák egy része időhiányra hivatkozva eddig is csak gépelni tanította a diákokat. A vizsgákon a hallgatóknak időre kell tíz ujjal legépelniük egy háromoldalas szöveget. Harmadik osztály után a leckéket is gépelve kell leadni.
A Wall Street Journál nevű neves folyóirat szerint a rendelettel véget ért a civilizáció, legalábbis olyan formában, ahogy eddig ismertük.

Valóban felesleges kézzel írni a billentyűk korában?
Egy grafológus szakértő szerint: “a folyóírás komplex agyi tevékenység; ez a dinamikus agymunka a fejlődés minden szakaszában fontos. Az, hogy milyen könnyedén írunk, meghatározza olvasási, szövegértési és beszédkészségünket is…. Gépelni jó és a mai világban elengedhetetlen, de gyerekkorban rendkívül fontos a folyóírás tanítása, tizennyolc – húsz éves kortól aztán bátran hagyatkozhatunk a gépre.”
Folyóírás nélkül ügyetlenebbek lennénk.

Logopédus, beszédtanár szintén a kézírás fontosságát hangsúlyozza.
” A kézírás fontos lépés az idegrendszer fejlődése szempontjából.
Az írással egy időben alakul ki az olvasás képessége is.
Ha egy gyermek nem tanul meg kézzel írni, akkor nem csak az írás, mint cselekvés marad ki az életéből, de az sem kizárt, hogy épp az a terület nem fejlődik rendesen, amely ahhoz kellett volna, hogy festőművész vagy sebész lehessen.”Vagy éppen egy remek szakmunkás, amiből oly kevés van jelenleg hazánkban, de Európában is!

Ez utóbbi nyilatkozatok szerint kimondhatjuk: igen kell még a toll és a ceruza! Tehát kedves diákok, használjátok bátran, szükség van arra, hogy okos, művelt, írni és olvasni tudó felnőttek legyetek!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük