Kezdőlap » Betegségek » Kell-e illetve, hogy lehet csillapítani a köhögést

Kell-e illetve, hogy lehet csillapítani a köhögést

Lehet, sokan nem gondolják, hogy, ha meghűlnek, vagy más okból elkezdenek köhögni, elsősorban fontos lenne odafigyelni a köhögés jellegére, hiszen nem biztos, hogy jót tesznek azzal, ha csillapítják a köhögést.
Érdemes szemügyre venni, hogy a köhögés során a beteg felköhög-e váladékot vagy nem. Amennyiben nemleges a válasz, akkor száraz köhögésről beszélünk. Abban az esetben viszont, ha a légutakra, hörgőkre letapadt váladékot köhög fel valaki, olyan esetekben produktív köhögésről beszélhetünk.
Természetesen ez azért nagyon lényeges, mivel a száraz köhögés esetén használhatunk köhögés csillapítókat, viszont ezt nem tanácsos tenni akkor, ha produktív köhögésről van szó. Az utóbbi esetben inkább ajánlatos az úgynevezett köptetők használata, mely hozzásegít a kialakult váladék gyorsabb távozásához, hiszen a légcsőben lerakódott váladékot lazábbá teszi és ily módon könnyebb felköhögni.
Érdemes tudni, hogy száraz köhögés során a torkunkban is érezhetünk kellemetlen, kaparó érzést, amit kiválóan lehet csillapítani fehérmályva teával vagy fehérmályva szirupot is be lehet szerezni, ami szintén hatásos és száraz köhögést is csillapítja egyben.
Amennyiben produktív köhögés lép fel, mindenképpen a köptetőt kell igénybe venni. Ilyen például az ánizsos gyógytea vagy a borostyán levél, esetleg a tavaszi kankalin gyökere is jól hasznosítható köhögés csillapítóként.
Tehát, mindenképpen érdemes egy kicsit beazonosítani a köhögés milyenségét első lépésben, és csak utána döntsünk arról, hogy kell-e csillapítani a fellépő köhögést vagy nem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük