Kezdőlap » Betegségek » Kell-e félni az Ebolától?

Kell-e félni az Ebolától?

Hetek óta nem telik el úgy nap, hogy ne lenne szó az Eboláról a híradásokban. Gyógyíthatatlan betegségről lévén szó az emberek félnek tőle. De vajon kell-e félnünk itt Európában? Szedheti-e ezrével az áldozatokat Magyarországon?

Erről a betegségről tudni kell, hogy „szereti” az olyan helyeket, ahol rosszak a higiéniai körülmények. A három afrikai ország, ahol jelenleg dúl a járvány nem épp fejlett egészségügyi rendszeréről híres, ráadásul bizonyos törzsi szokások csak tetézik a bajt.
Sajnos sok segítőszándékú orvos is áldozatul esett az Ebola járványnak, már több mint kétszáz, de mint állítják, ezek a személyek nem voltak elég óvatosak. A vírus nyálkahártyán és mikrosérüléseken tud bejutni a szervezetbe. Egy beteg személy a vizeletével, izzadtságával, székletével, nyálával, vérével egyaránt fertőz.

Az képtelenség, hogy valaki napokig hordozza magában a vírust tünetek nélkül és összefertőzzön több száz embert és végigjárjon több országot. Az Ebola rendkívül gyors lefolyású betegség – három nap alatt leteríti a lábáról az embert és nyolc nap alatt végez is a megfertőzöttel.
Alapos kézmosással és a betegek kerülésével lehet csak elkerülni a fertőzést. Ezekben a fejletlen országokban azonban gyakori, hogy az emberek nem mennek orvoshoz, mert félnek és így képtelenség elkülöníteni a betegeket az egészséges emberektől.

Az Egyesült Államokba naponta százötven ember is érkezik ebből a három országból, de eddig csak egy személy volt Ebolás.
Magyarországon biztosan nem kell félni az Ebolától – állítják a szakértők. Nem fog úgy terjedni, akár egy influenzavírus. Nem fognak ezrek áldozatul esni. Ha valaki gyanús, azt azonnal elkülönítik és világszerte a repülőtereken óvintézkedéseket rendeltek el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük