Kezdőlap » Betegségek » Kékesvörös pókok – póknévuszok

Kékesvörös pókok – póknévuszok

Pókok a bőrön – furcsa jelenség. Bár a pók alakú hajszálértágulatok, a póknévuszok ártalmatlanok, azért lehetnek súlyos betegségek látható jelei is.
A póknévuszok főleg várandós kismamákon alakulnak ki, de idősebb és vékonyabb bőrű emberek bőrén is gyakran előfordulnak. A legtöbb májzsugorban szenvedő betegen is nagy számban alakulnak ki ezek az élénkvörös, központi arteriolából és vékony, póklábszerű nyúlványokból álló bőrelváltozások.

Kialakulásának oka a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének emelkedése. Ezért gyógyszeres, elsősorban ösztrogén tartalmú fogamzásgátló szedése is kiválthatja. A sejtek oxigén- és tápanyag igényét a bőrben is a hajszálerek biztosítják. Ezek vastagsága csupán egy sejtrétegnyi, számos rés van falukon, hogy a szövetközi nedv be, a vérsavó pedig ki tudjon jutni belőlük. Amikor azonban a hajszálerek fala kitágul, a vér pangani kezd bennük, és ez láthatóvá válik a bőr felszínén is. Ez következik be az ösztrogén hatására is. A pók- vagy csillagnévúszókra jellemző, hogy a vér kinyomható belőlük, átmenetileg elhalványulnak. Amint a nyomás megszűnik, a jellegzetes pókrajzolat újra megjelenik.
A póknévusz nem fájdalmas és nem is veszélyes. Ezért a legtöbbször kezelésre sincs szükség, csak akkor, ha az illető ezt kifejezetten igényli. A különösen zavaró és feltűnő póknévuszokat elektrokoagulációval el lehet tüntetni.
Az érintettek lehetőleg kerüljék a nagy hőmérséklet ingadozásokat, mellőzzék a túlzott alkoholfogyasztást, ne használjanak értágulatot okozó vegyületet, és kerüljék a kapszaicint tartalmazó erős fűszereket, így például a közkedvelt csípős paprika fogyasztását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük