Kezdőlap » Ital » Kávézni jó!

Kávézni jó!

Akár tél van, akár nyár, kávézni jó! Főleg, ha élvezni is tudjuk ezt a fekete nedűt.
A kávénövény a trópusok jellegzetes növénye. A kávécserje évente többször virágzik és terem. Csonthéjas termése a kávégyümölcs. Ennek belsejében találhatók a magok. Három fő fajtáját különböztetjük meg: az arab, a libériai és a robuszta kávé.
A kiváló minőségű arab kávék a legelterjedtebbek. Koffeintartalmuk kisebb, mint a kevésbé aromás és gyengébb minőségű robusztának és libériai kávénak. A forgalomban lévő kávék mind keverékek, ami nem baj, hiszen az aroma szempontjából ez előnyös. A különböző fajták íze, illata ugyanis harmonikusan kiegészíti egymást.
A pörkölt, szemes kávé matt, vagy olajosan fénylő felületű, egyenletes színű, közepesen barna, jellemző illatú. A túlpörkölt kávé az italt kesernyéssé, míg az alul pörkölt savanykássá teszi. A frissen őrölt kávéból készült ital aromásabb, ezért egyszerre mindig csak keveset daráljunk meg.

Ha őrölt kávét vásárolunk, a csomag felnyitása után tegyük egy jól záródó dobozba, és száraz helyen tároljuk.
A legjobb hatással akkor van a szervezetünkre, ha naponta 1-2 alkalommal, étkezés után fogyasztjuk. Ne tegyük el másnapra, mert veszít az aromájából, és a felmelegítés sem tesz jót a minőségének.
A legelterjedtebb kávéitalunk az eszpresszókávé. Erős, kevés tejjel, tejszínnel, vagy tejszínhabbal, esetleg cukorral ízesítjük.
A bécsi kávét erős kávéból készítjük úgy, hogy ízlés szerinti mennyiségű forró tejet adunk hozzá. A tetejére tejszínhabot teszünk, cukorral ízesíthetjük. Ennek másik változata a kapucíner, amely egyenlő mennyiségű kávéból és felhabosított forró tejből vagy tejszínből készítünk. Megszórhatjuk kakaóval vagy fahéjjal.

A jegeskávéhoz hűtsük le az erős kávét. Töltsük hosszú üvegpohárba és édesítsük porcukorral Adjunk hozzá jégkockát vagy tört jeget. A tetejére tegyünk tejszínhabot.
Az ír kávé melegített üvegpohárban készül. Keverjünk össze forró kávét és egy kiskanál cukrot. Öntsünk hozzá kevés Whiskyt, és a tetejére enyhén felvert tejszínt.
Ne sajnáljuk az időt a kávézásra, szánjunk rá néhány percet, hogy erőt meríthessünk belőle.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk finom hűsítő italt?

Tavasszal amikor számos fa illetve növény virágba borul sok lehetőség nyílik számunkra, hogy kihasználjuk a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük