Kezdőlap » Fitnesz » Kávéval az izomláz ellen

Kávéval az izomláz ellen

A kávé nemcsak edzés előtt, hanem edzés után is a segítségünkre lehet. Élénkítő hatása közismert: edzés előtt fogyasztva javítja a sportteljesítményt, és a koncentrációs képességet. A fekete ital az izomláz ellen is kiváló megoldást jelent. A koffein akár 66%-kal is gyorsíthatja a regenerációt.

Úgy tűnik, a kávé edzés után is valódi csodafegyver: ausztrál kutatók egy tanulmány során kiderítették, hogy a kávé izomláz ellen is hatásos. A kimerült izmok a koffeinnek köszönhetően gyorsabban regenerálódnak. Ennek oka, hogy a koffein gyorsítja a glikogén utánpótlását. A glikogén a szénhidrátokból nyert glükóz sejtekben tárolt formája. Minél többet termel belőle a szervezet, annál hamarabb regenerálódik az izomszövet. Számokban kifejezve: a koffein hatására a glikogénraktárak körülbelül 66%-kal gyorsabban töltődnek fel, ezáltal a regeneráció is hasonló arányban gyorsulhat.

Az ausztrál tanulmány résztvevői a sporttevékenység után testsúlykilogrammonként 8 milligramm koffeint vettek magukhoz. Ez egy 75 kg -os férfi számára például 3 csésze kávét jelent! Aki érzékenyen reagál a nagyobb mennyiségű koffeinre, annak tehát nem ajánlott a módszer. Az izmok regenerációját, és a glikogénraktárak feltöltését a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással is gyorsíthatjuk. Edzés után közvetlenül fogyasszunk gyors felszívódású fehérjéket, és egyszerű szénhidrátokat. Az edzést követő teljes étkezés (legfeljebb 2 óra elteltével) összetett, lassú felszívódású szénhidrátokat, és teljes értékű, közepes vagy lassú felszívódású fehérjéket tartalmazzon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthet a koffein a sportteljesítmény növelésében?

A koffein szellemileg, és testileg is fittebbé tesz. Teljesítményünket a központi idegrendszerre kifejtett hatásával tudja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük