Kezdőlap » Egészséges életmód » Kávéfüggőség: elvonási tünetek

Kávéfüggőség: elvonási tünetek

A kávé ébren tart, de függővé tehet. Aki nem jut hozzá a megszokott kávémennyiséghez, szervezete gyakran fejfájással reagál.
Reggel egy nagy bögrével, napközben egy-egy csészével az ébrenmaradáshoz: sokan nem tudják az életüket elképzelni kávé nélkül. Ha a szokásos napi koffeinmennyiség kimarad, fejfájás, fáradtság, és egyfajta tompa nyomás jelentkezik a homlokunk tájékán. A test hozzászokik a rendszeres koffeinbevitelhez, ennek hiányában enyhe elvonási tüneteket produkálhat.

A koffein a szervezetünkben az adrenalin felszabadítását eredményezi, ezzel váltja ki a jól ismert élénkítő hatást. Növeli a szívverés frekvenciáját, javítja az agy vér-, és oxigénellátását. A kávéfogyasztó éberebb lesz, jobban tud koncentrálni, gyorsabb a reakcióképessége. Az agyi ereket szűkítő hatás következtében a koffein a fejfájás enyhítéséhez is hozzájárulhat.

Amennyiben a megszokott mennyiségű koffeinhez a szervezet nem jut hozzá, valakinél az úgynevezett “kávéelvonási tünetekhez” vezethet. Az említett fejfájáson és fáradtságon kívül hangulatingadozások és ingerlékenység is jelentkezhet.

Aki csökkenteni szeretné kávéfogyasztását, érdemes kisebb lépésekben haladnia. A szakértők azt ajánlják, naponta egy csészével igyunk kevesebbet. Ha felhagynánk a kávé fogyasztásával, de a koffein hatásához ragaszkodunk, fordulhatunk egyéb koffeintartalmú élelmiszerekhez. 125 milligramm fekete tea például 20-50 mg koffeint tartalmaz, 100 g keserű csokoládé 90 grammot. Vegye figyelembe azonban, hogy 500-600 milligrammnál nagyobb mennyiségű koffein bevitele napi szinten veszélyes lehet, így ezt ne lépje túl.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mérgek nélkül otthon – mivel válthatjuk ki tisztítószereinket?

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg a háziasszonyokban az a megállapítás, hogy a napjainkban használt, csodaszereknek bemutatott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük