Kezdőlap » Egészséges életmód » Kávé, vagy tea?

Kávé, vagy tea?

Akinek segítségre van szüksége reggelente az ébredésben, általában a kávét, vagy a teát választja. Ugyan mindkét ital koffeint tartalmaz, a hatásuk különböző. Számtalan tanulmány foglalkozott már a kérdéssel: a tea, vagy a kávé az egészségesebb? Az eredmények szerint a kávé segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében, illetve hatásos a cukorbetegség, és a köszvény ellen, míg a tea fogszuvasodás, vagy reuma esetén tesz jót. A megfelelő dózist azonban mindkét ital esetében figyelembe kell venni.

Egy csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, körülbelül 2-3-szor annyit, mint ugyanekkora mennyiségű tea. Nemcsak a koffein mennyisége, hanem a hatásmechanizmusa is különbözik. A tea koffeintartalma az italban található cserzőanyagokhoz kapcsolódik, így a szervezet nem tudja teljes mértékben hasznosítani. Minél tovább állni hagyjuk a teát, annál több koffeint kötnek meg a cserzőanyagok. Az élénkítő hatású anyag így csak fokozatosan szabadul fel szervezetünkben, és az ital inkább nyugtató hatást fejt ki. Ha rövid időn belül elfogyasztjuk a teát, a koffein gyorsabban felszívódik a szervezetünkben, így az ital élénkítően hat. A zöld tea több cserzőanyagot tartalmaz, mint a fekete változat. A kávé ezzel szemben már néhány perccel azután hat, hogy megittuk: a koffein gyorsabban kerül a vérbe, azonban a hatás kevésbé tartós, mint a tea esetében.

Egy csésze tea reggel mindenkinek ajánlott: az ital fluoridot tartalmaz, ami erősíti az ínyt. A fekete, és a zöld tea is rákmegelőző, és érfalvédő tulajdonsággal bír, azonban a jótékony hatás csak akkor érvényesül, ha tej nélkül isszuk. A kávébab antioxidánsokat tartalmaz, melyek számos betegség, köztük a köszvény rizikóját is csökkentik.

A szakértők körében nem alakult ki egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy a kávé, vagy a tea az egészségesebb. Ami biztos: a tea, és a kávé esetében is ajánlott ügyelni arra, hogy mértékkel fogyasszuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük