Kezdőlap » Látnivalók » Károlyi-palota

Károlyi-palota

Budapesten, a VIII. kerületben található a pesti Károlyi-palota (Múzeum utca 11.). A neoreneszánsz palotát a Koch és Skalniczky építésziroda építette – 1869-ben Pucher József tervei felhasználásával. Skalniczky a bécsi építész, Heinrich Koch lányát vette feleségül 1862-ben, s létrehozták közös vállalatukat.

A sarkon emelkedő, neoreneszánsz palota három-szintes homlokzata zárt beépítésű, egyik szárnya a Múzeum utcára, míg a másik az Ötpacsirta utcára néz. A homlokzatok kváderkövek mintázatával, az ablakok pedig kosáríves díszítéssel rendelkezik. A ház sarkán lévő kőkorlátos balkon szomszédos ablakai mellett a stukkódíszekben a Károlyi címer felismerhető.

A főkapu az előcsarnokba vezet, melynek végén a díszes lépcsőház van. Óriási ablakok biztosítják az ovális lépcsőház világítását. Sértetlenül megmaradt egy hatalmas tükör is, melyben tükröződik mennyezet, s rajta a a kifogástalan állapotban látható Lotz-freskót. Lotz Károly impozáns, történelemhez és a mitológiához kapcsolódó képeket festet, így a Szent István Bazilika, a Nemzeti Múzeum, az Operaház, a Tudományos Akadémia és a Parlament számos falfestményét hozta létre.

Az első emeleten az étterem, a díszterem, a Károlyi család és a rokonok lakosztályai voltak, míg a második emeletet képtár foglalta el, amelyik azonban 1912-ben a lángok martaléka lett.
1964-től az Országos Idegenforgalmi Hivatal egyik részlege költözött az házba. Az épület kezelése 1969-től a MÁV Épület-fenntartási Főnökségre hárult. A földszinten a MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme van. MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak vállalat. A közel száz muzsikust foglalkoztató együttes egyike az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak, előadásai felölelik a barokk zenétől kezdve a kortárs művekig a teljes repertoárt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük