Kezdőlap » Látnivalók » Károlyi Alajos palotája

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai nagybirtokos Károlyi Lajos gróf megbízásából Ybl Miklós tervezte 1863-ban.
A gróf még ugyanazon évben meghalt, így az építés megvalósítása fiára, gróf Károlyi Alajosra maradt, aki diplomataként végiglátogatta az európai uralkodói udvarokat, és bejárta a földrész majdnem minden fővárosát.

Az egyemeletes, 2-5-2 ablakú, több stílusjegyet elegyítő, szabadon álló épület árkádos kocsi-felhajtóval rendelkezik. Felette terasz van melynek mellvédpárkánya áttört kőrács kialakítású. Oldalhomlok¬zatán a Múzeum u. 4. felé 2+8 ablaka nyílik. A francia reneszánsz kastélyok jellegzetességeit magán viselő épület a sarokrizalitok felett manzárdtetővel van ellátva. Szobrászati díszítőelemeit Schaffer Károly alakította ki. Schaffer épületszobrászati alkotásait megtaláljuk a korábbi Váci körút (ma: Bajcsy-Zsilinszky út) egyes házain.

 

A hátsó homlokzatánál alakították ki a palota kertjét. Középen szökőkutat, és négy – füves, virágos –elkülönített részt lehetett látni, amelyet fal övezett.
Az épületet az Olasz Királyság követsége vette bérbe 1921–1944 között a tulajdonostól. A palota a második világháború során nagymértékű tűzkárokat szenvedett és súlyosan megrongálódott. A háború után az épület az Állami Zálogház majd 1951-től a Bizományi Áruház raktáraként működött.
Az létesítmény 1966-ban került a Magyar Rádió kezelésébe. Régi dokumentumok felhasználásával restaurálták. Jelenleg több rádiós részleg működik itt – a Rádiómúzeum, az Irattár, a Reklámiroda és az Informatika szervezeti egysége.

A Rádiómúzeumban fellelhetőek mindazok a tárgyak, amelyekkel a rádió dolgozói tevékenykedtek. Az itt őrzött műszaki berendezések, fotók, régi filmek, hangdokumentumok és iratok segítségével az érdeklődő betekinthet a műsorkészítés egyes fázisaiba és a munkatársak munkájába.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük