Kezdőlap » Ünnepek » Karácsonyi tradíciók a világ körül – USA

Karácsonyi tradíciók a világ körül – USA

Az év talán legszebb és legfontosabb ünnepét mindenütt kicsit máshogyan tartják a világban – már ahol egyáltalán jelentősége van ezen időszaknak. A különböző szokások megismerése érdekes és izgalmas feladat lehet mindenkinek, aki számára különleges varázsa van a karácsonynak. Most az Egyesült Államok tradícióit veszem górcső alá.

Ahogy az utóbbi időben nálunk is szokássá vált már, Amerikában is jóval karácsony előtt elkezdődik a vásárlási láz. Ilyenkor az üzletek a teljes adventi időszakra karácsonyi díszbe öltöznek, a városokat és házakat csillogó-villogó köntösbe bújtatják. Gyakoriak a különböző utcai rendezvények, show-k. Az emberek előszeretettel aggatnak a lakás legkülönbözőbb helyeire (de leginkább például az ajtó fölé) fagyöngyöt, mivel aki alá áll, annak meg kell csókolnia kedvesét, hogy szerelme örökké tarthasson.

A gyerekek izgatottan készülnek az ünnepekre: zoknikat, harisnyákat akasztanak a kandalló fölé, és a családdal közösen felállítják, majd feldíszítik a fát. Az üzletekben gyakran lehet találkozni ilyenkor már Santa Claus-zal, vagyis a Mikulással, akinek az ölébe ülve a kisgyerekek felsorolhatják, milyen ajándékokra vágynak leginkább. E helyett vagy mellett persze lehet levelet is írni, azt a Mikulás mindig szívesen fogadja az Északi Sarkon.

A karácsonyi vacsora egy kiemelkedően fontos családi esemény, melyen sokan összegyűlnek. A gyerekek szaladgálhatnak, játszhatnak, a felnőttek beszélgetnek. Ilyenkor szokásosan több, bőséges fogásból áll az ünnepi vacsora. Megtalálható az asztalon a töltött pulyka, köretek, puding és különféle desszertek. Az úgynevezett „carolers”, azaz karácsonyi kórus az utcát járja, ünnepi dalokat énekelve, néha meg-megállva.

Éjjel aztán a Mikulás, rénszarvasok által húzott szánján körbe járja az egész világot, és minden házba bebújik a kéményen keresztül, hogy a kisgyereknek ajándékot rejtsen a fa alá, vagy a felakasztott zoknikba/harisnyákba. A Mikulás szánját nyolc rénszarvas húzza, akik közül a legismertebb Rudolph, a piros orrú rénszarvas. Az ő orra olyan fényes, hogy a Mikulás az ő segítségével tud navigálni a sötétben. Az ajándékokat rejtő zsákjába pedig akármennyi játék belefér.

Az ajándékokat a gyerekek 25-én reggel bonthatják ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük