Kezdőlap » Növények » Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz Brazíliából származik, ahol az őserdei fák ágain él. Nálunk nagyon ismert és népszerű szobanövény, nagyon sok színben kapható. A legtöbb kaktusszal ellentétben ez nem szúrós, tüskés, hanem levélszerű képletei vannak. A tűző napot nem kedveli, de világos helyre tegyük. Az öntözésre érzékeny, naponta kevés vízzel öntözzük, kiszáradni se hagyjuk. A virágoztatási előkészítés idején hetente adjunk tápoldatot, az optimális tartási hőmérséklet 14-16 Celsius.

Virágzási ideje októbertől márciusig tart. Ha virágzó növényhez jutunk, nagyon fontos, hogy ne változtassuk a helyét és ne tartsuk meleg, száraz helyen, mert ledobálja a bimbóit. Ilyenkor nagy a vízigénye, de ne álljon alatta.
Ha elvirágzott, kissé visszavághatjuk, a levágott hajtásokat tőzeges homokba ültetve szaporíthatjuk. Elvirágzás után pihentessük a növényt, tegyük hűvös helyre, öntözését csökkentsük.
Nyáron felakaszthatjuk a cserepét egy fa lombkoronájába (ha módunkban áll), ez áll legközelebb a természetes környezetéhez. Vigyük melegebb, világos helyre, növeljük az öntözővíz mennyiségét, tápoldatozhatjuk is (ebben megoszlanak a vélemények).

Szeptember-október táján vigyük hűvösebb helyre, ezután ne nagyon mozgassuk, ne változtassuk a helyét. Az öntözővíz mennyiségét ismét csökkentsük és szabályozni kell a megvilágítást is. Tegyünk rá dobozt, vagy papírsapkát, ahol legalább 10 órán keresztül teljes sötétségben van. Ahogy a bimbók fejlődni kezdenek, ismét növelhetjük a vízadagot, párásítsunk is.
Amikor a virágbimbók kifejlődtek mindig legyen kicsit nedves a földjük, takarni ekkor már nem kell, tápoldatot is kaphat. Ha a levelek sárgák és puhák, akkor túl sok vizet kapott, ha a bimbókat eldobja, akkor túl meleg helyen van.

Minden második évben ültessük át, ősztől kapjon mindig virágzó növényekhez való tápoldatot és párásítsuk.
Amikor a virágok elszáradtak, kezdjük elölről az egészet, ha így teszünk, sokáig élvezhetjük színpompás virágait karácsonyonként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük