Kezdőlap » Növények » Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi ünnepek eljövetelét jelzi ez a gyönyörű növény, amely novemberben kezd virágozni.

A kaktuszokra jellemző szúrós tüskék hiányoznak róla. Lapos, levélszerű képletei vannak. A virágok a piros számtalan árnyalatában pompáznak, a levelek csúcsán nőnek.
Gondozásában az öntözés a legérzékenyebb pontja. Nagyon vigyázni kell, hogy a földje ne száradjon ki, de a túlöntözés is káros lehet számára. Naponta érdemes kevés vízzel öntözni, hetente egyszer tápoldattal, hiszen a tápanyagigénye nagy, főleg virágzás idején.

Brazília őserdeinek mélyén őshonos növény, a párás meleget kedveli, viszont a hűvösebb téli időben is remekül érzi magát. Kedvelt dísznövényünk, de tartása igen nagy odafigyelést igényel, mert könnyen elpusztul. A titka, hogy nyáron pihentetjük, hagyjuk kiszáradni. Éppen csak annyi vízzel életben tartani, hogy a gyökerei ne száradjanak ki. Majd októbertől ismét emelni a víz adagját, novembertől lehet táp oldatozni, és karácsonyra megjelenik a gyönyörű virága.

Világos helyen tartsuk, de a közvetlen, erős napsütéstől óvni kell. Levelei könnyen megégnek, és nem is gyógyulnak meg többet, azokat érdemes eltávolítani.
Amikor elvirágzott, érdemes visszavágni. A hajtások alkalmasak a szaporításra. Tőzeges földbe ültetve nagyon gyorsan gyökeret eresztenek. Érett magok elvetésével is szaporítható, de oltani is lehet. Ilyen módon kicsi fa lesz belőle.
Nagyon fontos, hogy lehetőség szerint ne változtassuk a növény helyét. Ha nem egy irányból kapja a fényt, hajlamos arra, hogy a bimbóit eldobja. Ugyanilyen következménnyel járhat, ha túl meleg, vagy túl száraz száraz levegőjű helyiségben tartjuk.
Gondos ápolás mellett, és a megfelelő pihentetési szabályok betartásával, karácsony és újév idején gyönyörű, egzotikus virággal emelhetjük lakásunk fényét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen növény a télálló citrom?

A télálló citrom latin neve poncirus trifoliata, ebből is látszik, hogy valójában nem citrusféle, de …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük