Kezdőlap » Ünnepek » Karácsony

Karácsony

A téli napforduló környékén tartott pogány ünnepeken (például a római szaturnália) a fény újjászületését ünnepelték különféle vigasságokkal, mivel a fény és meleg szükséges volt a jobb megélhetéshez. A rómaiak december 25-én Mithrász ünnepét tartották. A kereszténység államvallássá válásával tértek át – még a IV. században Gyula pápa rendeletére – és kezdték ezt a napot Jézus születésének napjaként ünnepelni.

Angliában az 1600-as években Cromwell betiltotta a karácsony vigasságokkal történő ünneplését és ezt a tilalmat csak a halála után törölték el.
A reformáció idején a templomi karácsonyi szokások kezdtek beköltözni az otthonokba, elkezdték otthon is megünnepelni őket. Ekkor kezdett kialakulni a karácsonyfa-állítás szokása a német evangélikusoknál, majd a 18. századra már egész Németország területén szokás volt karácsonyfát állítani. Innen terjedt el a 19. században Ausztriában, majd egész Európában. Innen a kivándorlók vitték át az Újvilágba és lassan az egész keresztény világban elterjedt, a nem vallásos családoknál is, a szeretet és béke ünnepeként.

A karácsonyfákat kezdetben gyümölcsökkel, dióval, almával díszítették aztán kezdtek megjelenni az üvegdíszek is.
Magyarországon a karácsony fénypontja az éjféli misén való részvétel, amire 24-én böjttel készülnek. Hagyományos ételek ilyenkor a bableves hús nélkül, a mákos guba, napjainkban helyett kapott köztük a hal és a töltött káposzta is.

A népi hagyomány szerint nagy jelentősége van a karácsonyi asztalnak (gabonamagvakat tesznek rá a jobb termés érdekében, szalmát tesznek az asztal alá, amit később a jószág alá tettek, azok egészségének megőrzése érdekében, a gazdasszony nem állhatott fel vacsora közben, hogy a tyúkjai jól tojjanak egész évben).
December 25-én összegyűlik az egész család, hogy közösen fogyasszák el a karácsonyi ételeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Halloween

Mit jelent a Halloween? Maga a szó az All Hallows (Mindenszentek) előtti estét jelenti. Az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük