Kezdőlap » Növények » Kankalin a gyógyteák fontos összetevője

Kankalin a gyógyteák fontos összetevője

Tavasszal az erdőt járva, lehet, hogy már mindenki látott tavaszi kankalint, melyet harang alakú sárga virágjáról, illetve kellemes méz illatáról lehet legkönnyebben felismerni. Ez a növény tulajdonképpen gyógynövénynek számit, ugyanis a gyökerében és virágjában szaponin található.

Érdemes tudni, hogy a szaponin előfordulását tekintve három féle lehet, a kankalinba az úgynevezett triterpén szaponin található meg. A kankalin gyökere nagy mennyiségű szaponint tartalmaz, a virágjának csak a csésze részében van jelen ez a hatóanyag. Ez az oka annak, hogy a tavaszi kankalin számos gyógytea fontos alkotóeleme.

Tudni kell, hogy a szaponinok rendelkeznek úgynevezett felületaktív tulajdonsággal, ami annyit jelent, hogy képesek megváltozatni a nyálkahártya sejtjeinek áteresztő képességét, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy légcsőben lerakódott nyálka felhígulását és kiürülését elősegíti, azaz nemcsak nyákoldó, de köptető hatással is bír.

Természetesen ezen jótékony tulajdonága miatt alkalmazzák sikerrel a szaponint tartalmazó kankalinos gyógyteát nemcsak a száraz köhögés, de a produktív köhögés kezelésében is.
Ezen kívül a tavaszi kankalinban megtalálható szaponinnak köszönhetően, ez a növény kiváló vizelethajtó is, hiszen a triterpén szaponin jellegzetessége az is, hogy a vese irritációja folytán illetve a hámszövetek áteresztőképességének növelésével vizelethajtó hatás érhető el.

Számos betegség gyógyításánál használják még a kankalinos teát, azaz a kankalint tartalmazó gyógyteákat, hiszen nagyszerű hatást lehet elérni eme teakeverékkel a fejfájás és a migrén csillapításában. Ez mellett szíverősítő és idegnyugtató hatása miatt sem árt, ha van otthon tavaszi kankalinos tea, hiszen percek alatt el lehet készíteni, és csillapítani tudjuk a panaszainkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük