Kezdőlap » Családi élet » Kamaszlány a családban.

Kamaszlány a családban.

Alig esik át a szülő az óvodáskor, és az iskola alsó tagozatán megvívandó gyermek – szülő kapcsolatok megnyugtató kérdésein, már azon veszik észre magukat, hogy mindez csak a kisebb gond volt, mint amibe most csöppennek bele.

Főleg, ha első gyermek a tizenkét – tizenhárom éves leányka. Hirtelen megváltozik minden , a serdülő viselkedése sőt egész személyisége körül. Óriási változáson megy keresztül, egyrészt kialakul saját nemiség tudata, amit a menstruáció megjelenése és a bizonyos testi változások érlelnek meg, másrészt a különböző, a petefészek által termelt hormonok nagyban befolyásolják a kedélyállapotot. A test megnyúlik, és arányai is megváltoznak. A hormonok hatása szabálytalan, egyik pillanatban szárnyal csemeténk, másik pillanatban, levert, boldogtalan. Ezek a változó mennyiségben termelődő hormonok idegessé teszi , elbizonytalanítja gyermekünket. A mindennapi kirohanások, hogy milyen szörnyen nézek ki, a ruhám rossz, a hajam sehogy se áll, igen feszülté teheti a légkört. Nem könnyű elfogadni a személyiséget és a külsőt a pattanásokkal együtt, olyannak amilyenek, de ha túl sokat vár magától, sosem lesz elégedett.

A szülőkre óriási felelősség hárul, hogyan segítsék a tizenéves gyermeküket akár leány, akár fiú. A felnőtté válásban és a szexuális nevelésben sokkal jobb, ha a gyermek a szülőtől hallja a kérdéseire a választ, vagy a felvilágosítást, mint az erősen kiszínezett és hamis történeteket mástól hallgatni az iskolaudvaron. Ame4nnyiben a szülő nem kezdeményezi a beszélgetést vagy felvilágosítást, a gyermek maga kérje ezt a szülőtől. A szülők többsége pozitívan reagál a kérésre, hiszen nekik is fontos a belsőséges kapcsolat ápolása.

Csodálatos kor ez, gyermekünk életébe, éltük legértékesebb szakasza, látókörük rohamosan szélesedik, értelmi képességeik fejlődésében is egyedülálló időszak ez! Kevés időszakasza van életünknek, amely olyan nehéz lenne, mint a serdülőkor. Ha boldogan és elégedetten érünk a végére, békességben a világgal, az igazi győzelem lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük