Kezdőlap » Növények » Kaktuszok a kertben?

Kaktuszok a kertben?

Legtöbbünk kaktuszait dísznövényként használja egy poros, fényt keveset ért helyen, mondván, hogy úgysincs nagy igénye. Ez valamilyen szinten igaz, hiszen a kaktusznak rendkívül nagy strapabíró képessége van, alig kell neki hetente pár csepp víz, de fényre, mint minden normális növénynek, ennek is szüksége van.

Kevesen tudják, hogy milyen izgalmas feladat kaktuszainkat kiültetni a szabadba. Hogy miért is jó ez? Feldobja kertünket, csodálatos kaktuszfajták virágzásukkor csodálatraméltó növényekkel veszik fel a versenyt, amellett, hogy tényleg heti pár csepp víznél többet nem kell velük törődnünk.

Egyre elterjedtebb fajtája a “kaktusz tartásnak”, hogy egy kis illetve közép méretű úgynevezett kaktuszkerteket hoznak létre, általában ez ennek a növénynek a gyűjtői körében népszerűbb.
Mielőtt azonban nekiállnánk ész nélkül kiültetni kiskertünkbe ezeket a zöld és általában szúrós növényeket, azelőtt érdemes meggyőződni az adott fajták klímaigényeiről is.

Ma legtöbben úgy gondolják, hogy a kaktuszok csak a sivatagban élnek meg hiszen mi kellhet nekik? Fény meg hőség. Ez azonban hatalmas tévhit.

Nézzük milyen klímatípusokon élnek meg ezek a nem mindennapi növények:

Trópusi:
Egész évben csapadékos igen kiegyenlített klíma ám itt csak igen kevés kaktuszfaj él meg. Ezek a kaktuszok leggyakrabban a fák tetején a korhadó ágakon találhatók, így igen páraigényesek és leggyakrabban csak üvegházban nevelhetők.

Száraz szubtrópusi éghajlat
Ennek az éghajlatnak a jellegzetessége, hogy szinte egész évben igen magas a hőmérséklet, így a szárasság a jellemző. A növényvilág leginkább cserjékből, illetve szukullensekből és pozsgásokból áll, akik igen jól meg tanultak alkalmazkodni ehhez a klímához.

Nyári esős trópus:
Ez az egyik legkedvezőbb éghajlat a kaktuszok számára, hiszen itt nyáron bőven esik eső, ám a száraz időszakban, amikor is a többi növény a túlélésért küzd, a kaktuszok még vígan növekednek. Ez a klímatípus a térítőkörtől északra és délre helyezkedik el.

Ebből is láthatjuk, hogy a kaktuszok rengeteg éghajlaton képesek megélni…Van ahol egész évben, de van ahol például csak 1 hónapban éri őket a nedvesség, amit el tudnak raktározni.

Vannak olyan kaktuszfajták is, amelyek még a mi téli időjárásunkban is képes ellenállni így akár egész évben kint nevelhetjük kertünkben. Ilyen lehet pl. az Opuntia humifusára, vagy az O.polyacanthára amely szinte minden időjárási viszontagságot képes elviselni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük