Kezdőlap » Egészséges életmód » Kakaó: a természetes hangulatjavító

Kakaó: a természetes hangulatjavító

A kakaót már az aztékok, és a maják is fogyasztották. Azonban, míg ők kesernyés italt főztek a kakaóbabból, Európába már cukorral keverve fogyasztott luxusitalként jutott el. Ma már a kakaópor számos felhasználási módját ismerjük. Akár egy csésze forró csokoládéról, egy szelet kakaós süteményről, vagy egy tábla csokoládéról van szó: a kakaó természetes módon javítja a hangulatunkat, ezenkívül egyéb jótékony hatásai is ismertek.
A becslések szerint a kakaó körülbelül 300 összetevőnek köszönheti különleges hatását. Ezek közé tartoznak a szerotonin és a dopamin is, melyek javítják a hangulatunkat, és az általános közérzetünket. Segíthetnek depresszió esetén, de akár a szerelmi bánatra is gyógyírt jelenthetnek.
A kakaópor viszonylag magas kalóriatartalommal bír: 100 grammonként átlagosan 350 kcal-t tartalmaz. A cukor hozzáadásával készült instant kakaóporok kalóriatartalma még magasabb. Ezek a termékek általában csak kis mennyiségben tartalmaznak valódi kakaóport: néhány esetben az arány 25%-nál is alacsonyabb. A zsírszegény, cukrot nem tartalmazó kakaópor valamivel alacsonyabb energiatartalmú, körülbelül 250 kcal/100 gramm. A csokoládé ezzel szemben igazi kalóriabomba: száz gramm, vagyis egy tábla csokoládé legalább 500 kalóriás energiabevitelt jelent.
A 70% feletti kakaótartalmú étcsokoládénak vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ezt a kakaó flavanoltartalma okozza, ami javítja az érfalak rugalmasságát, ezáltal a vérnyomásra is hatással van. Így a kakaó a szélütés rizikóját is csökkentheti.
A kakaóban található theobromin és theophyillin stimulálják a vérkeringést, és a központi idegrendszert. Az étcsokoládé ezenkívül különösen gazdag antioxidánsokban, melyek segítik szervezetünket a káros szabadgyökök elleni harcban.
Számos pozitív hatása ellenére fontos, hogy figyeljünk a mértékletes fogyasztásra. A kakaópor, származási helyétől függően, nagy mennyiségben tartalmazhat kadmiumot, mely a veséket, és csontokat károsíthatja. A kakaó-, és csokoládéfogyasztás pontos határértékét idáig még nem jelölték ki. Néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé mindenképpen egészségesnek számít, de például napi egy tábla csokoládénak már jóval több a negatív, mint a pozitív hatása szervezetünkre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük