Kezdőlap » Egészséges életmód » Jód-, és folsavellátás terhesség és szoptatás alatt

Jód-, és folsavellátás terhesség és szoptatás alatt

A terhesség és szoptatás ideje alatt, ezenkívül a teherbe esés előtti időszakban egyaránt fontos a megfelelő jód-, és folsavellátásról gondoskodnunk. Egy német kutatóintézet rámutatott: még a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, ami tartalmaz tengeri halat, tejet, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, is fontos a várandós és a szoptató nők jód-, és folsavfogyasztásának kiegészítése, hogy megelőzzék a hiánybetegségeket és a károsodások kialakulását. A készítmények szedését az orvossal azonban mindenképpen egyeztetni kell.

A jód az esszenciális nyomelemek közé tartozik, és az anyagcserefolyamatok helyes szabályozásához szükséges. Súlyos esetekben a jódhiány vetélést, növekedési zavarokat, a csontfejlődés és az agyvelő fejlődésének zavarait idézheti elő a magzatnál. Az anyáknak, akik szoptatják gyermekeiket, szintén fontos odafigyelniük a megfelelő mennyiségű jódbevitelre, mivel a saját jódszükségletükön felük gyermekükét is nekik kell fedezniük.
A jódbevitel kiegészítésére a szakértők a nagyobb mennyiségű tengeri hal-, és tejtermékfogyasztást, illetve a jódozott só kizárólagos használatát ajánlják. Keressük azokat a kenyereket és húskészítményeket, melyek jódozott sóval készülnek. Az ezáltal felvett jódmennyiség azonban legtöbbször mégsem elegendő a szükséglet fedezésére. Ezért a terhesség és szoptatás ideje alatt az orvossal megbeszélteknek megfelelően jódtabletták formájában javasolt a jódbevitel kiegészítése.

A folát a vízoldékony B-vitamincsoportba tartozik, a sejtosztódási és növekedési folyamatokhoz szükséges. A folátok természetes módon találhatóak meg az élelmiszerekben – folsavnak a szintetikus formát nevezzük, mely a táplálékkiegészítőkben, vagy a vitaminnal dúsított termékekben fordul elő. A teherbeesést tervező nőknek – folátokban gazdag táplálkozás mellett is – legkésőbb négy héttel a tervezett terhesség előtt az első harmad végéig érdemes naponta 400 mikrogramm folsavat tabletta formájában bevinni.Az első harmad után is magas a folátszükséglet, így a megfelelő dózist csak a változatos, folátokban gazdag táplálkozással tudjuk – kiegészítők használata nélkül – a szervezetbe juttatni. Folátokban gazdag a máj, a zöld színű zöldségek, mint a spenót vagy a brokkoli, hüvelyesek, csírák, élesztő, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, citrusok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük