Kezdőlap » Látnivalók » Jézus sírja

Jézus sírja

A keresztúton elérkeztünk a Golgotához, ahol keresztre feszítették Jézust, és sírjához. Mindkettő egyetlen nagy templomban található a Szentsír Bazilikában.
A bazilikában a ferencesek, görög-ortodoxok és örmény-ortodoxok a „tulajdonosok, s rajtuk kívül a koptoknak, szír-ortodoxoknak és abesszineknek is vannak bizonyos „jogaik”Ez a török időkre nyúlik vissza, mert akkor fizetni kellet, ha valaki meg akarta látogatni a templomot. A három közösség meghatározott adót fizetett a törököknek, ezt 1852-ben az úgynevezett „status quo” rendezte a különböző közösségek jogait. Ez a mai napig érvényben van, és innen érthetjük meg, hogy a bazilikában egyes szent hely, vagy oltár kinek a birtokában van és ki milyen liturgiát végezhet egy meghatározott időben. A hívő keresztény számára a legmagasztosabb hely a Kálvária kápolnája.

Ez öt méter magasan van a bazilika szintjétől. Itt találjuk a tízedik állomást, ahol Jézust megfosztották ruháitól. A tizenkettedik állomásnál Jézus haláláról emlékezünk meg. A tizenharmadik állomásról a Fájdalmas Szűz oltáránál elmélkedhetünk.
A kápolna mélyén lévő oltárkép a keresztre feszítés jelenetét ábrázolja. Ez a tizennegyedik állomás.
A kálvária lábánál északnyugatra volt a kert, amelyben Arimateai József elkészítette családi sírboltját. Ez lett Jézus fájdalmas útjának a befejezése és megdicsőülésének kezdet. Síremlék és győzelmi emlék egyszerre: a keresztút tizennegyedik állomása.

Jézus sírja az evangéliumok leírása szerint úgynevezett teknősír volt. A sírkamra előtt volt egy kis elő kamra, itt gyűltek össze a családtagok a belső sírkamra a holttest számára volt, amit azután kővel zártak el. Ma is találunk ilyeneket a Szentföldön.
A szentsír a rotondában helyezkedik el, előtte tizenöt mécse ég. A boltozata már nincs meg, de az ajtónyílás eredeti. Jobbra található az a kő ahol Jézus teste pihent.
A sírkamrába 3-4 ember fér be egyszerre. A latin szertartású hívek térdet hajtanak ezen a helyen, hiszen ez a világ legkisebb, de legszentebb kápolnája

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Püspökszentlászló

A Mecsek keleti részén, Hosszúheténytől néhány kilométerre, murvás, köves, betonos úton közelíthető meg az ország …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük