Kezdőlap » Látnivalók » Jeruzsálem

Jeruzsálem

Forró öröm járja át minden zarándok szívét, amikor először megpillantja a Szent Város ősi falait, épületeit.
Jeruzsálem neve:”Salem alapítása”, arab neve „El Kudsz” (a szent)
Számtalanszor lerombolták, újjáépítették, és az óváros köré épült városról sem tudhatjuk, hány ősi réteg fölött járunk.
Mi most csak az Óváros látnivalóiról beszélünk, hiszen ezekből annyi van, hogy talán egy könyvet is lehetne írni belőle.

Először is ismerkedjünk meg röviden a város falaival és kapuival. A mai városfalakat Nagy Szolimán építtette. Ő hat kaput vágott a falon. Ezek közül három őrizte meg eredeti formáját: a Damaszkusz- kapu, a Jaffa-kapu és a Sion-kapu. A kapukon keresztül bejuthattak a kereskedők a városba állataikkal, a Heródes- és Szent István kaput átformálták, a Szemét-kaput pedig kiszélesítették az autóközlekedés számára.
A Heródes –kapu (vagy Virág-kapu) az északi falon van a zarándokok adták neki ezt a nevet. A keresztesek ezen a kapun hatoltak be a városba.

A legdíszesebb a Damaszkusz-kapu (Oszlop-kapu) Hadrián császár egy oszlopot állítatott fel itt, innen való a kapu másik neve. A nyugati részen lévő Jaffa-kaput az arabok Bab el Khalil-nak, a Barát kapujának nevezik, utalás Hebronra, amelynek neve Al Khalil – Isten barátja (ábrahám). A déli részen két kapu is található. Az egyik a Sion-kapu. nevezik Dávid-kapunak is a másik a Szemét-kapu (Magrabi-kapu) Ez a név az Észak-Afrikából bevándorolt zsidóktól származik, akik a 16. században ezen a részen laktak.

A keleti oldalon egyetlen kapu található a Szent István –kapu (Oroszlános-kapu) – a kapufélfákat díszítő két oroszlánról kapta a nevét. Keresztény hagyomány szerint ennek a kapunak a közelében kövezték meg Szent Istvánt, az első vértanút.
A keleti falon található még az Arany-kapu, amit 1530 körül befalaztak. A zsidó hagyomány szerint ez a kapu mindaddig zárva lesz, addig, amíg a Messiás a városba bevonul.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük