Kezdőlap » Látnivalók » Jeruzsálem központja

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom közepén van. A templomépítés feladatát Istentől Dávid kapta, de végül is Salamon valósította meg.
A hagyomány azt tartja, hogy a Morián akarta Ábrahám engedelmességből feláldozni fiát, Izsákot, Istennek.

Salamon 968-ban kezdte meg a templom építését, föníciai mestereket hívott. A templom a királyi épületek mellé épült. Ezt nevezzük salamoni, vagy első templomnak. A templom három részre tagolódott az előcsarnok (Ulam), egy nagy terem (Hékal) amelyben az illatáldozati oltár, a kitett kenyerek asztala és tíz mécstartó volt, végül a szentek szentje (Debir) következett, ahol Jahve törvényének szekrénye volt.
Salamon temploma 587-ig állt, ekkor Nabukodonozor leromboltatta.

Ötven évvel később a zsidók visszatértek a babiloni fogságból. Elhelyezték a templom alapkövét és oltárt is építettek, de csak 18 évvel később kezdenek hozzá újra a templom építéséhez. A „második templomot” Kr.e. 515-ben szentelték fel. A templomtér több szinten lépcsőzetesen emelkedett.
A templomtéren is több udvar volt. Az asszonyok udvara, itt perselyek voltak az adományok számára. Ezután következett a papok udvara az égőáldozati oltárral.

A templom épületéből az előcsarnok nyitott ajtaja volt látható, az ajtón keresztül meglehetett pillantani a szentély bejáratát, amelyet a kárpit takart. Ez hasadt ketté Jézus halálakor.
Az első zsidó háború Kr.u. 70. augusztus 10-én a templom kifosztásával és pusztulásával végződött. A második felkeléskor Hadrián császár teljesen leromboltatta.

638-ban Omar kalifa elfoglalta Jeruzsálemet, és a szikla a mohamedánok szent helyévé lett. Hagyományuk szerint ugyanis Mohamed szárnyas kancáján a templomtérre érkezett, s itt töltötte az éjszakát a mennybemenetele előtt. Itt várta őt Ábrahám, Mózes és Jézus. Abdal al Malik szultán mecsetet emelt a szikla fölé, míg fia, Walid, az El Aksza mecset építését kezdte el, amely azon a helyen épült, ahol Mohamed mennybemenetele előtt befejezte a zarándoklást.

A keresztesek 1099-ben a Sziklatemplomot keresztény templommá alakították át, az El Aksza mecset ekkor királyi palota lett, de a keresztesek távozása után újra mecsetté alakították mindkettőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nézzünk meg Cuzcóban?

Cuzco város impozáns katedrálisa a Plaza da Armas tér meghatározó épülete, és az egykor jelentős …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük