Kezdőlap » Látnivalók » Jászapáti római katolikus templom

Jászapáti római katolikus templom

A kéttornyú templom középkori műemlék. Többször átalakították, mai formája 1833 óta változatlan.
A keleti torony egyik támpillérén lévő felirat szerint (a fél nyolcas jel – négyes számot jelent) 1493-ban Horváth Lukács “apátiszállási kapitány” építtette a tornyot, melynek kb. 5 ölnyi magasságú része ma is megmaradt.
Az eredetileg gótikus templomot 1745 és 1759 között a barokk stílusnak megfelelően a város kibővíttette. Braun Sebestyén építőmester 24 m hosszú részt és a mai nyugati tornyot toldotta hozzá, valamint a főhomlokzatát néhány lábbal előbbre építette. Ekkor készült a két oszlopon nyugvó ív alakú boltíves kórus is.1824-ben Rábel Károly gyöngyösi építész és Homályossy Ferenc szolnoki kamarai ácsmester tervei szerint ismét bővítették.. Az 1759-ben felszentelt templom hajója megmaradt, a szentélyt lebontották, kereszthajóval kibővítették és új szentélyt építettek. A falakat körben 3 m-rel magasabbra emelték, új bolthajtásokat építettek: két nagyobb fedi a templomhajót, egy kisebb a kórust és egy a szentélyt. A szentély mindkét oldalán sekrestyét építettek, az egyiket utána raktárnak használták. A régi templom alatt sírbolt is volt, amit 1825-ben töltöttek be
A jászapáti templom az Egri Főegyházmegye egyik legnagyobb temploma, Az egész templom hossza 62 m. A tornyok magassága 34 m.
A bejárati kétszárnyú ajtó még a régi templomból való, fölötte a város 1750-es címere. Az ajtó fölötti falfülkében Szt. Anna, karján a kisded Szűzanya. A homlokzat csúcsán Szűz Mária csillagkoszorúval ékesített kőszobra.
A templom három mennyezeti freskóját Vágó Pál festőművész készítette 1904-ben, a szülővárosának adományként. . A templomot körülvevő erős kőkerítést 1759-1771 között építették.

Misi

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük