Kezdőlap » Betegségek » Izületi betegségek

Izületi betegségek

Az ízületi betegségek, kopásos eredetű betegségek. Ezek nagy általánossággal 50 év felett kezdenek jelentkezni, de ma már egyre több fiatalabb beteg van. Sportolok között is egyre többet találni. Leépülési folyamat jellemző a betegségre.
A porcszövet két részből áll: egy rugalmas sejt, amely kollagénrostokból tevődik össze, ebben vannak a porcsejtek is.
A másik a porcot lebontó enzimek vannak. Ha ez elbillen, akkor kezdődik el a kopás. Fiatalabb kórban a hormonok még segítik, de 50 felett már nem, ezért tevődik inkább 50 felettiek betegségének. Ha hamarabb lép fel akkor genetikai dolog, illetve öröklődéses eredetű a betegség.

De lehet egy sérülés általi okozat is a betegség fiatalabb kórban. Sportolóknál a fokozott terhelés, igénybevétel miatt alakulhat ki előbb. A köszvény és az a reumás arthritis gyulladásos folyamatú betegség a mozgásszervben.
Foglakozási ártalomként is előjöhet az ízületi betegség, pl gépírónőknél az ujjaknál, táncosoknál térd boka,és csípő ízület.

A fájdalom hívja fel a figyelmet erre a betegségre. A beteg ízület reggelente, vagy hosszabb pihenés után merevebb, aztán mozgásra javul.
Nagyobb fizikai terhelésre a fájdalom erősödik. Fájdalom mellett mozgáskorlátozottság is fellép. Az ízfelszínek kopása, a környező szalagok zsugorodnak, és az izmok gyengülnek.
Kezelésénél fontos, hogy a rizikó faktorokat megszüntessük. Ez az elhízás, és a mozgásszegény életmód.
Rendszeres testmozgást kell beiktatni és szteroid mentes gyulladás csökkentő szedése kell. Nagyon makacs esetben szteroid injekcióval érhetünk csak el hatást!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük