Kezdőlap » Betegségek » Ízületeink védelme

Ízületeink védelme

Az ízületi kopás az öregedéssel együtt járó folyamat. Ez a felvetés azonban megdőlni látszik, mert egyre gyakrabban jelentkezik ez a tünet a fiatalabb korosztály körében is. Ha már kialakult a kopás, és ha még nem, akkor is gondoskodnunk kell a védelemről.

Ahogy halad előre az életkor, a 40-50-es életkor környékén, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az ízületi kopás tünetei jelentkezhetnek. Ez olyankor fordul elő, amikor elveszítik a vizet a porcszövetet alkotó kollagének. Ez fontos, hogy a csontok egymás között súrlódásmentesen mozoghassanak. Ennek következményeként a porcok rugalmassága csökken, a terhelhetőség rosszabbodik. Felpuhul a porcszövet és morzsalékonnyá válik. A káros folyamatot az is beindíthatja, ha az ízületek túlzott igénybevételnek vannak kitéve. Ez lehet például a nehéz fizikai munka, az aktív, versenyszerű sportolás, és a túlsúly.

A kopás bármelyik ízületben kialakulhat. Leggyakrabban a térd, a csípő, a csigolyák és a kis ízületek vannak veszélyben. A kopás következtében ezek az ízületek fokozatosan veszítenek a rugalmasságukból, ezzel korlátozva az ember mozgását. Vezető tünete a fájdalom, mely eleinte csak erőteljesebb mozgást követően jelentkezik, majd előrehaladottabb állapotban már nyugalomban is, aztán már a mozgás is provokálhatja. A legvégső stádiumban már állandósul ez a fájdalom.

Mi magunk tehetünk annak érdekében, hogy ízületeinket megvédjük. A túlsúly következtében terhelt testünk védelmében, igyekezzünk helyesen táplálkozni. Mozogjunk rendszeresen, mert az elősegíti az ízületeink mozgékonyságát, de ne vigyük túlzásba. Ízületvédő vitaminok szedésével is sokat tehetünk a védelmünkben, amelyek segítik a porcok egészséges szerkezetének a fenntartását. Kiemelt jelentőséggel bírnak a glukozmint tartalmazó készítmények. Segítenek a porcképződésben, serkentik a már károsodott szövet regenerációját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük