Kezdőlap » Fitnesz » Izotóniás italok: szükségesek a sportolók számára?

Izotóniás italok: szükségesek a sportolók számára?

Akár tenisz, akár futás, vagy biciklizés a választott mozgásforma – aki sokat sportol, az izzadás miatt több folyadékot kell fogyasztania. Jobb megoldást jelentenek az izotóniás italok, mint a gyümölcslevek, vagy a víz?

Az izotóniás italokban található oldott anyagok cukor-, és ásványianyag-koncentrációja hasonló, mint a vérünké, így a bélrendszerben rendkívül gyorsan fel tudnak szívódni. A speciális sportitalok mellett azonban ez a hígított almalére is igaz lehet. A nátriumban és magnéziumban gazdag ásványvízzel elkevert alma-, vagy egyéb gyümölcslé hobbisportolók számára tökéletes sportital – állítják a szakértők. Az egy óránál rövidebb edzések során a víz is elegendő, nem szükségesek speciális összetevők.
Azok, akik szabadidejükben sportolnak, az izotóniás italok helyett a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozással is be tudják vinni szervezetükbe a szükséges ásványi anyagokat.

Egy kutatás során megvizsgálták, hogy a sportitalok és a fehérjeturmixok mennyire váltják be a gyártók ígéreteit a teljesítményfokozással kapcsolatban. Az eredmény meglepő volt: a hirdetésekben állított információk, ígéretek mindössze 3%-a bizonyult valósnak. A szénhidrátok fogyasztása több órás fizikai aktivitás esetén valóban segít a teljesítőképesség megtartásában – azonban a szénhidrátokhoz nemcsak az izotóniás italokból juthatunk hozzá.
Az edzés alatti, és utáni folyadékbevitel rendkívül fontos: a mennyisége függ a testsúlytól, a külső hőmérséklettől, a fizikai állóképességtől, illetve az edzés intenzitásától. Támpontot jelenthet, ha megmérjük magunkat edzés előtt, és után, és a keletkező súlycsökkenésnek megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthet a koffein a sportteljesítmény növelésében?

A koffein szellemileg, és testileg is fittebbé tesz. Teljesítményünket a központi idegrendszerre kifejtett hatásával tudja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük