Kezdőlap » Fitnesz » Izomtömeg-növelő táplálkozás: fontos a tápanyagok megfelelő aránya

Izomtömeg-növelő táplálkozás: fontos a tápanyagok megfelelő aránya

Ha izmot szeretnénk építeni, oda kell figyelnünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a különböző tápanyagok arányára. Az étkezések megfelelő összetétele növeli a szénhidrátok hatékonyságát az izomépítés szempontjából. Ideális esetben a három fő tápanyag, a fehérje, szénhidrát és zsír megfelelő arányban szerepelnek étrendünkben.

A fehérjék testünk sejtjeinek építőkövei: a kötőszövetek, a csontok, és az izmok egyaránt fehérjéket tartalmaznak. A fehérjebevitel felelős az izomszövetek megtartásáért, így mindennap megfelelő mennyiségben kell fogyasztanunk. A táplálkozási tanácsadók azt ajánlják, hogy a táplálékbevitel körülbelül 20%-a álljon fehérjékből. A legmagasabb proteintartalmú élelmiszerek például a húsok, hal, tojás, hüvelyesek, szója, és tejtermékek.
A szénhidrátok felelősek a napi energiaszükségletünk legnagyobb részének fedezéséért: körülbelül a napi bevitel 60%-át teszik ki.

Koncentráltabb energiaforrást jelentenek a zsiradékok. Körülbelül kétszer annyi energiát jelentenek a szervezet számára, mint a szénhidrátok, vagy a fehérjék (grammonként kb. 9 kcal). Fontos, hogy csak mértékkel fogyasszuk őket, és ügyeljünk arra, hogy a telített zsírsavak arányát alacsonyan tartsuk. A telítetlen zsírsavak ezzel szemben fontos energiaforrást jelentenek, és az izomépítéshez is hozzájárulnak. A telítetlen zsírsavak fő forrásai a halak, fehér húsok, és a különböző növényi olajok.

A három fő tápanyag mellett fontos a megfelelő mennyiségű vitamin-, és ásványianyag-bevitel: ezek hiánya az izmok épülését is gátolja. Különösen fontos szerepet játszanak az izomépítés folyamatánál a C-vitamin, a kalcium, a kálium, és a magnézium.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük