Kezdőlap » Fitnesz » Izomtömeg-növelő étrend: mennyi fehérjét fogyasszunk?

Izomtömeg-növelő étrend: mennyi fehérjét fogyasszunk?

Az izomépítésnél rendkívül fontos, hogy a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű fehérjét juttassunk. Az edzés után, de a pihenőnapokon is egyaránt szükségünk van a proteindús fogásokra, hogy a szervezetünk hozzájusson az izmok építőköveihez. A hatásos izomtömeg-növeléshez legalább 2-2,5 gramm fehérjét kell fogyasztanunk testsúlykilogrammonként naponta. A táplálkozási tanácsadók ennél jóval kevesebbet tartanak ajánlatosnak, körülbelül testsúlykilogrammonként egy grammot: ez ugyan lassabb izomtömeg-növekedést eredményez, de jóval alacsonyabb terhelést jelent a vesékre.

Fehérjehiányos táplálkozás esetén előfordulhat, hogy a szervezet bontani kezdi az izomszövetet. Fontos, hogy a fehérjebevitelt egyenletesen osszuk el a nap folyamán, mivel a szervezetünk az aminosavakat (a fehérjék alkotórészei) nem képes tárolni. Ahhoz, hogy éjszakára is ellássuk szervezetünket a megfelelő mennyiségű proteinnel, ajánlott a sovány, vagy zsírszegény túró fogyasztása vacsorára. A túró nagy mennyiségű kazeint tartalmaz, amit rendkívül sok ideig, 8-9 óráig emészt a szervezetünk. Az esti túrófogyasztással tehát reggelig ellátjuk izmainkat a megfelelő mennyiségű fehérjével.

Az, hogy fehérjedús táplálkozással (nagyobb mennyiségű szárnyashús, tojás, tejtermék fogyasztása), vagy különféle táplálékkiegészítők segítségével biztosítjuk a fehérjebevitelt, egyéni döntésen múlik. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a táplálékkiegészítők, ahogy a nevük is mutatja, nem jelenthetik egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapját, csak kiegészíthetik azt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük