Kezdőlap » Sport » Izomrövidülés – Milyen káros hatásai vannak, kialakulásának okai, kezelése?

Izomrövidülés – Milyen káros hatásai vannak, kialakulásának okai, kezelése?

Sokunknak ismerős az a látvány, netán saját érzet, hogy úgy fel vannak húzva a vállak, mintha egy vállfát felejtettek volna a kabátban. Vagy idős, földet művelő nénik és bácsik kapa nélkül is görnyedten járnak, vagy fiatal lányok a pubertás kor áldásaként hirtelen megnőtt melleiket takarandó zárják mellkasukat és ezzel púpos testtartásba kényszerítik izmaik fejlődését.
Ez a jelenség az izom rövidülés, amikor is a tartósan rossz helyzetbe kényszerített izom nem áll vissza normál fiziológiás hosszára és egy megrövidült mérettel végzi tovább feladatát. Egy ilyen úgynevezett musculáris disballance az egész gerinc és a körülöttük lévő izmok sőt az idegrendszer felborulásához vezethet.

Nézzük meg milyen egyensúlytalanság jelentkezhet a gerinc, az érhálózat, az izomrendszer és az idegrendszer területén, mi okozza és mit tehetünk ellene. Vegyük példának a trapéz izom felső részét, a csuklyás izmot, mert ez az izom az első helyen áll a mai civilizációs stresszel teli világunkban. Gerinc szempontjából egy megrövidült csuklyás izom a gerinc nyaki csigolyáiban okoz fiziológiás elváltozásokat. A rövidülés következtében a csigolyákat közelíti egymáshoz, a porckorongokat összenyomja, melyek a nyomás hatására kitüremkednek a helyükről és a kilépő ideggyököket nyomva fájdalmat, zsibbadást, érzéketlenséget, merevséget, beszűkült mozgástartományt eredményezhetnek azon a területen ahol az ideggyöknek futása van a testben (karok, kézfej, hát, nyak stb…). Az érhálózatot olyan szempontból érinti egy megrövidült csuklyás izom, hogy az összenyomott csigolyák között fut fel az agyba a két fő verőér, ami ellátja agyunkat a szükséges vérrel, oxigénnel és egyéb anyaggal. Mivel a csigolyák összenyomott állapotban vannak, az ér is összeszűkül és nem tud a vér zavartalanul, kielégítő módon feljutni az agyba, ami koncentrációs zavart, memória zavart, idegességet, feszültséget okoz. Súlyos esetben agyi elégtelenséget, tanulási problémákat. Az izomrendszer tekintetében ha megrövidül a csuklyás izom, az megemeli a vállövet ami a gerinchez kapcsolódik, elmozdul a helyéről az összes felszíni és mély hátizom (rumbusz izom, trapéz izom, rotátor köpeny izmok, gerinc feszítő izom, tövisizom, forgató izom, sokba hasadt izom stb..), amely szintén érinti a csigolyákat, porckorongokat és ezáltal a kilépő ideggyököket és ennek következtében az egész testet. Láthatjuk, hogy egyetlen egy izom elváltozása milyen mértékben torzítja el közvetlen és közvetett környezete egyensúlyát.

Ez alól a torzulás alól az idegrendszer sem mentesül, mert az ideg-izom között kapcsolat van a központi idegrendszeren keresztül. Egy feszült izom feszült ideget képez. Ugyanez fordítva is igaz, egy feszült idegrendszer feszült izmokat eredményez és itt már át is térhetünk az okok feltárására.

Mitől feszülhet be, majd hosszabb idő után rövidülhet meg egy arra hajlamos izom? Maradjunk a csuklyás izomnál a példa végigvezetése kedvéért.
– Stresszel teli mindennapok, idegeskedés, feszültség a munkahelyen, a családban mind görcsben tartják az izomrendszert. A vállakat akaratlanul felhúzzuk.
– Fázunk. Ha nem az időjárásnak megfelelően öltözünk fel és didergünk, akaratlanul is görcsösen tartjuk izmainkat, felhúzzuk a vállunkat.
– Sportolás után nem nyújtjuk vissza a nyaki izmokat a fiziológiás hosszukra, az izom feszes marad és rövidülni fog az apró – egyébként normális izommunka következtében keletkező mikro sérülések következtében.

Mit tehetünk az izom rövidülések ellen?
– Relaxáció, meditáció a stressz levezetésére. Muszáj esténként egy 15 percet találnunk, amikor magunk lehetünk és kapcsolatot létesítve felsőbb énünkkel, Istennel vagy nevezze mindenki ahogyan szeretné, kifújhatjuk az aznapi feszültséget generáló helyzetek emlékét, megbocsájtva benne másoknak és magunknak. Nagyon fontos.
– Reggeli 10 perces csakra légzés: 7 mély levegő vétel az alsó csakrától indulva felfelé haladva, majd 7 levegő vétel a felsőtől indulva lefelé. Lehetőleg kint a szabadban, de bárhol jó. Csak csináljuk!!
– Időjárásnak megfelelően öltözködjünk, hogy ne kelljen fáznunk. Ügyeljünk rá, hogy sose fázzunk.
– Streching, nyújtó gyakorlatok. A fent említett csuklyás izmot minden nap este le kell nyújtani, mert azzal, hogy váll magasság fölé emeljük a karunkat, már dolgoztatjuk is a csuklyás izmot. Tehát ha pl. felnyúlunk a polcra valamiért, az izom már dolgozik. De ha nem is minden nap, az edzések után kötelező lenyújtani a megdolgoztatott izmokat.

Végül nézzük melyek testünk rövidülésre hajlamos tónusos izmai, melyeket nyújtani lazítani kell.
– fejbiccentő izom,
– elülső, középső, hátsó ferde nyakizmok,
– csuklyás izom,
– lapockaemelő izom,
– alkari hajlító izmok,
– nagy mellizom,
– mély hátizmok,
– négyszögű ágyékizom,
– körteképű izom,
– egyenes combizom,
– combpólya feszítő izom,
– combhajlító izmok,
– csípő horpasz izom,
– szabóizom,
– gázlóizom,
– kétfejű lábikra izom.

Ezek az izmok alacsony ingerküszöbbel rendelkeznek, tartós munkavégzésre képesek, lassan fáradnak ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük