Kezdőlap » Egészséges életmód » Izomláz: mit tegyünk?

Izomláz: mit tegyünk?

Bútorok cipelése a költözés során, vagy túlzásba vitt sport – másnap olyan izomcsoportjainkat is érezzük, melyeknek a létezéséről sem tudunk. Az izomláz mindenki számára ismert jelenség. Mit tehetünk, hogy gyorsabban elmúljon?
A szokatlan vagy túlságosan megterhelő fizikai aktivitás hatására apró sérülések keletkeznek az izomrostokban. Ezek az úgynevezett mikrosérülések okozzák az izomláznál jelentkező tipikus fájdalmat.
Az izomlázat további edzéssel, mozgással “kiűzni” az izmokból nem kifejezetten jó ötlet. Adjunk időt izmainknak a regenerációra. Egyáltalán ne, vagy csak csökkentett mértékben sportoljunk, amíg a fájdalmak el nem tűnnek.
Ha nem akarunk lemondani a sportról, óvatosan végezzük, kerüljük az erős megterhelést! Ha túlzásba visszük, a mikrosérülések állapotát tovább rontjuk.
Óvatos, passzív nyújtással is gyengíthetjük a mozgás fájdalmát.
A meleg javítja a vérkeringést, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Egy forró fürdő pozitívan hat a kimerült izmainkra. A szaunalátogatás is enyhítést hozhat.
A masszázst azonban kerüljük: az izom további irritációjához vezethet, ami az izomláz erősödését is előidézhető.
A fájdalomcsillapítók izomláz esetén legtöbbször nem szükségesek. Ha az izomláz különösen fájdalmassá és nehézzé teszi a mozgást, gyengébb fájdalomcsillapítókat használhatunk. A legfontosabb azonban a türelem: az izomláz kezelés nélkül is legfeljebb egy hétig tart, de általában néhány nap alatt elmúlik. A pihentetés, az eddig felsorolt módszerek gyorsítják a regenerációt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük