Kezdőlap » Látnivalók » Izland

Izland

Az Atlanti-óceán északi medencéjében fekvő szigetország felszínének legnagyobb része bazalt-és tufatakaróval fedett, tagolt fennsík, déli-délnyugati felén és a partközeli tengerrészen több száz időszakonként vagy rendszeresen működő vulkánnal ( Hekla, Laki, Eyjafjalla stb.) A fennsíknak a hóhatár fölé emelkedő részein kiterjedt jégmezők vannak. A Vatnajökull 8000 km2 Európa legterjedelmesebb jégtakarója, amelyből a Hvannadalshnúkur 2119méter magas orma emelkedik ki. A szigeten igen sok a vulkanikus gejzir. Vízesésekben gazdag folyóinak -leghosszabb a Thjórsá 237 km tekintélyes az energiakészlete.

A sziget északi határán húzódik a sarkkör. Az ország klímája déli és délnyugati partvidékén óceáni, többi részén tundra. Az évi közép hőmérséklet a Golf-áram Irming-ága 3-5 celsiusfokra emeli ; a délnyugati-déli területeken a fennsík és a hegyvidék középhőmérséklete 0 celsiusfok alatt van . A csapadékátlag 500-2000 mm között változik. A szigeten számos nemzeti park található. Izland szigete régészeti szempontból sem elhanyagolható. Régészek több ókori pénzérmét találtak itt, melyek feltehetően i.e 3. századból származhatnak. A szigeten 2 vallás létezik , evangélikus illetve a római katolikus.

A népesség között megtalálhatóak dánok , németek , svédek és amerikaik. Minimáis mennyiségű más nemzetiségű ember él még a szigeten. Ősi nemzetiség a szigeten a viking és a kelta. Izland nem számít a legolcsóbb helyek közé. Fontos turisztikai látványosság minden évben a sarki fény, amely november és március között vonzza az embereket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük