Kezdőlap » Látnivalók » Izland gejzírjei

Izland gejzírjei

Izland az ellentétek földje. Természeti jelenségeivel, vad tájaival, bájos teleüléseivel sokak számára vágyott úticél. Legérdekesebb látnivalói talán a gejzírek hada, melyek meleg vizű forrásokból erednek.
Izlandon 250 geotermikus mező található, közel 800 forrással.

Ezen források közül 30 aktív gejzírt kereshetünk fel. A legismertebb mező a haukadalur-völgyi. Jellegzetes képződmény még a fumarola, melyeken keresztül kéntartalmú vulkáni gőzök szivárognak a légtérbe. Thykkuhverir részen forró sártócsákba botolhatunk, melyek 70-80 fokosak is lehetnek.
A gejzírek közül a két leghíresebb a Nagy-gejzír és a Srtokkur. Az előbbi fénykorában 50-60 méterig emelte a vizet. A Strokkur jelenleg 20-30 méter magas. A közelükben kisebb gejzírek is vannak, köztük a Sódi, a Litli, a Litli Strokkur.

Ezek a gejzírek nemcsak turistacsalogatók, hanem fontos szerepet töltenek be a gazdaságban is. A gejzírek hőjét felhasználva állítanak elő energiát, mellyel környezetbarát módon képesek fűteni.
A gejzírek élettartama véges és függ a szeizmikus aktivitástól. A Nagy-gejzír sem okoz már rengést a környéken, holott az 1630-as években még ez megtörtént. 1910-ben félóránként tört ki, aztán gyakorisága lecsökkent és kialudt. 2000 óta újra aktív és mindennap lövell fel vizet, de már csak 10 méter magasra.

Ez is jól példázza, hogy könnyen előfordulhat, hogy egy utazásunk során olyan állapotban találkozhatunk velük, ahogy soha később. Talán pont ebben rejlik az igazi törékeny szépségük.
Tipp: Arany-kör egy turista útvonal, amin járva minden főbb gejzírt megcsodálhatunk. Látogassunk el az Arany Vízeséshez és az izlandi parlament is látványos!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edinburgh vára – A skót szimbólum

Edinburgh városa felett egy sziklán emelkedik Skócia szimbóluma, Edinburgh vára. A kastély három részből áll. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük