Kezdőlap » Látnivalók » Izland a forrongó jég világa

Izland a forrongó jég világa

Izland, Iceland – egy sziget közvetlenül az Északi sarkkör közelében, Norvégia és Grönland között. Egy sziget, ami a jégkorszakban teljesen elgleccseresedett. Felszínének, több mint tíz százalékát még ma is gleccserek borítják, és óriási jéghegyek úsznak a tengerben. Mindehez a gyönyörű Aurora Borealis fényjátéka párosul.

Izland első lakói Norvégia felől érkeztek, lakosai száma jelenleg 300 ezer fő, ennek kétharmada Reykjavíkban él. Itt telepedett le az első viking Ingófur Arnarson. Izland a szabadság, a korlátlan lehetőségek földje, és Arnarson emlékére épült a 871±2 Múzeum, nevét a település alapításának körülbelüli évszámáról kapta.

Izland felszíne vulkáni eredetű, a táj arculatát számos aktív vulkán, folyók, tavak, és Európa legnagyobb vízesései határozzák meg. A sziget középső része gyakorlatilag lakatlan, kizárólag a tengerpart menti régiókban vannak települések. A több mint 700 forrásnak köszönhetően Izland energiaellátása gyakorlatilag független a kőolajtól és a földgáztól. A háztartások 93 százalékában forró vízzel fűtenek. A népszerűek a meleg termálvízzel feltöltött strandok, kihagyhatatlan élményel gazdagodhatunk.

Szemmel látható, hogy a gejzíreknek mekkora energiája van, ezt érzékelhetjük a Stori Geysír Izland- Izland legnagyobb-, egyben névadó gejzírjénél is. Itt a föld erőinek bizarr játékát figyelhetjük meg, és a felszabaduló kén miatt a levegő záptojás szagú.
A Thingvellir Nemzeti Parkban találkozik Izland történelme és geológiája: itt ütközik egymásnak az Eurázsiai és az Észak-Amerikai kőzetlemez. A két kontinens közötti határ egy 5-6 kilométer széles zóna, amit több-kevésbé párhuzamos szakadékok hálóznak be. Ezek a kontinensek közötti töréshelyek. Az amerikai lemez évente körülbelül 2 centiméterrel távolodik az európaitól.

Izlandon nyomon követhetjük az őserők működését, az egész országban látványos és fergeteges ünnepet ül a természet. A számtalan fenséges vízesések és gejzírek magával ragadók, a természet méltó bemutatót tart a szigeten.
Jó tudni: Izlandon csak egyetlen fő út van, ez köti össze az ország minden pontját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük