Kezdőlap » Ital » Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Kertünk gyümölcseit és zöldségeit fáradságos munka árán, ám örömmel tehetjük el a téli időszakra, amikor jól esik a nyarat ízlelgetni. A főzést, ízesítést, adalékok hozzáadását követően a leveket üvegekbe töltve tárolhatjuk a legegyszerűbben.

A gyümölcsöket, zöldségeket főzéssel puhíthatjuk, majd pépesítsük, víz hozzáadásával pedig folyósíthatjuk őket.
Különböző forgalmazóknál nagyon szép, többféle űrtartalmú szörpös vagy paradicsomos üveget vásárolhatunk, amelyek hőkezelhetők, és fém tetővel záródnak. Ezek a tetők, az úgynevezett lapkák, a belsejükben, körben futó szilikon gyűrű megduzzadását követően légmentesen lezárják az üvegeket. Így akár tartósítószer nélkül is eltehetjük a gyümölcsleveket, zöldségleveket. Fontos, hogy az üvegeket ne töltsük teljesen tele, a szájuk alatt hagyjunk legalább két ujjnyi helyet, hogy a tartalomból képződő, kipárolgó forró levegő a már említett szilikon gyűrű megdagadását előidézhesse. A lapkákat egy laza mozdulattal kell csak az üveg szájára ráfordítani, a többi munkát elvégzi a hőkezelés, dunsztolás.

Gyümölcsszörpöknek 500 ml-es, tartósítószer nélküli leveknek kisebb, 200 ml-es üveget javasolnak, paradicsom-, vagy répalevet pedig 750 ml-es, vagy 1 literes üvegbe célszerű eltenni. Az 1 literes üveg palacknak a szájátmérője is nagyobb, mint a kisebb üvegeké, így könnyebben megtölthető.
Az üvegeket felhasználás előtt csírátlanítani, fertőtleníteni szükséges – egy forróvizes mosás általában elegendő -, a tartalommal pedig csak száradás után töltsük fel őket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen italokat fogyasszunk a téli hónapok alatt?

Télen a hidegből beérve a lakásba alig várjuk, hogy valami forrót, valami meleget vegyünk magunkhoz, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük