Kezdőlap » Egészséges életmód » Ivás a megfelelő mértékben

Ivás a megfelelő mértékben

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészség egyik fontos feltétele. Az ajánlott mennyiségről azonban eltérnek a vélemények. Mi az, ami valóban megfelelő?
Az ivásra, a kiegyensúlyozott folyadékháztartásra nemcsak a melegebb hónapokban szükséges odafigyelni. A vizelet színéből megállapítható, ha túl sokat vagy túl keveset iszunk: az előbbi esetben világos, színtelen, utóbbi esetben sötétebb, élénksárga színű.

Sporttevékenység nélkül a napi folyadékbevitelnek másfél liter körül kell lennie. Magasabb hőmérséklet esetén ez akár három literig is felmehet, ez a hőfokon kívül attól is függ, mennyire vagyunk hajlamosak az izzadásra.
Az idős vagy szívbeteg embereknek kevesebb folyadékot ajánlott fogyasztani. Az egyénileg ajánlott mennyiséget ebben az esetben mindenképpen az orvossal kell megbeszélni. Az alapelv, hogy magasabb hőmérséklet esetén többet igyunk, itt is érvényes. Folyadékként a szénsavmentes ásványvíz, gyümölcsturmixok vagy gyümölcsteák ajánlottak.

Lehetőleg magnéziumtartalmú italokat fogyasszunk. Az izotónikus italokat elsősorban sportolóknak ajánlják, de nem feltétlenül van szükség rájuk.
Sokan kevésbé éreznek szomjúságot fizikailag megterhelő tevékenységek végzése után. Hogy az elégtelen folyadékfogyasztás veszélyét elkerüljük, érdemes a sporttevékenység előtt és után megmérni magunkat, és a súlyveszteséget folyadékbevitellel ellensúlyozni. 2-3 órával a sporttevékenység előtt legalább 250-400 milliliter folyadékra van szükségünk. Negyedórával a kezdés előtt ajánlatos 150-200 milliliter folyadékot elfogyasztani.
Sportolás közben általában nincs szükség folyadékbevitelre, de itt is figyelembe kell venni az egyéni igényeket: aki szomjúságot érez ilyenkor, innia kell. Hosszútávú teljesítménysportoknál, ami egy óráig vagy tovább tart, szükség van a folyadékfogyasztásra, főleg magas külső hőmérséklet esetén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük