Kezdőlap » Hotel » Ismerjük meg Korfu történetét

Ismerjük meg Korfu történetét

Korfu a második legnagyobb Görög sziget a Jón-szigetek szigetcsoportban. Korfu nevét egy mitikus személyiségről, Korküráról kapta, akit a mítosz szerint a tengerek istene, Poszeidón hozott a szigetre, és élete végéig fogságban tartott itt.
A sziget területe már nagyon régi időktől kezdve lakott volt, az első települést, a Korküra nevű gyarmatot még Kr. e. 775-750 között alapították a kormthosziak. A városka tekintélye gyorsan növekedni kezdett, amikor a helyiek kiépítették a természetes kikötőt, és elkezdték művelni a termékeny földeket, így gyors gazdagodásnak nézett elébe a település. Kr. előtt 229 körül Korfu az első olyan adriai város lett, amely a Római Birodalom uralma alá került. Később, amikor a birodalom kettészakadt, Korfu Bizánc fennhatósága alá került, azonban néhány évszázaddal később a keleti gótok teljesen lerombolták a települést. Akik túlélték a támadásokat, egy félszigetre menekültek, ahol egy erőd létrehozását követően az új várost is szépen lassan felépítették.

Korfu híres látványosságát, az Angelókastro erődöt 1214-ben építették fel, amikor a sziget Velence hadizsákmánya volt. Kétszáz évvel később, 1402-ben a velenceiek már el is foglalták a szigetet, mivel az egyre gyakrabban bekövetkező kalóztámadások miatt igényt tartottak rá. Az elkövetkezendő évszázadokban Korfut többen is megszállásuk alatt tartották, többek között a törökök, a franciák, majd oroszok is megfordultak errefelé. A franciák azonban nemcsak megszállták a szigetet, fejlesztették is, hiszen könyvtárakat hoztak létre, módosították az oktatást és a sajtótermékek megjelenését is bevezették. Később már a brit megszállás alatt a szigeten kialakították az úthálózatokat, a csatornarendszert, és infrastrukturális fejlődést is kezdeményeztek. 1864-ben adta vissza Viktória királynő a szigetet a görögnek, a másik 6 jón szigettel együtt, amelyek szintén gyarmatok voltak. Korfu ettől kezdve nagyon nehezen állt talpra, hiszen amikor az angolok elhagyták a szigetet, igyekeztek mindent tönkretenni, amit csak tudtak. A világháborúk idején a szigetet többször is bombázások érték, és a görög-olasz háborúban is több veszteség érte.

Napjainkban Korfu már legalább egy 25 éve tartó fellendülést mondhat magáénak, amit a turizmusnak köszönhet. A helyi lakosok már korábban is felismerték a helyben rejlő lehetőségeket, és egyértelműen a turizmusra építették fel gazdaságukat. A szigeten ma már nemzetközi repülőtér is található, megannyi szálloda, és annál is több kikapcsolódási lehetőség, egyszóval egy igazi turistaparadicsom.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zalakaros, a fürdőváros

Zalakaros, egy igazi fürdőváros, népszerű turistacélpont, amely Zala megyében található, az ország délnyugati részén. Népszerűségének …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük