Kezdőlap » Betegségek » Ismerjük fel az evészavarokat

Ismerjük fel az evészavarokat

Az érintettek nagy része megpróbálja eltitkolni, hogy evészavarban szenved. Hogyan ismerjük fel szülőként a betegséget, és hogyan reagáljunk rá?

Hányás, hashajtó szerek használata, falásrohamok, nullkalóriás diéták – az evési szokások zavarainak sokféle arca van. Elsősorban a fiatal lányokat – még az egészen fiatalokat is – érinti a betegség.
Az evészavaros gyereknél gyakran fordul elő, hogy egyszer csak nem szeretnének együtt enni a családdal. Sokan állítják otthon, hogy az iskolában vagy a barátaiknál már eleget ettek. Ha ez túl gyakran fordul elő, figyelmeztető jel lehet.

Az anorexia, egyike a leggyakoribb evészavaroknak, gyakran már a kamaszkorban elkezdődik. Legtöbbször különféle diétákkal indul: a diéták az evészavarok “kapudrogjai”, állítják a szakértők. A bulimia legtöbbször szintén a kamaszkor vége felé kezdődik. Aki ebben a betegségben szenved, nem feltétlenül feltűnően sovány. A bulimiások gyakran tartják a súlyukat, a falásrohamok utáni önhánytatás vagy hashajtó tabletták használata ellenére is. Ezzel ellentétben az ún. binge – falásrohamok anélkül, hogy utána a beteg a bevitt ételmennyiségtől megszabadulni igyekezne – gyakran érint 20 és 30 év közötti embereket. A betegeknek körülbelül egyharmad része férfi.

Fontos, hogy a szülők higgadtan reagáljanak, amennyiben felismerik ezt a magatartást gyermekünknél. A szakértő azt tanácsolja, először kérdezzünk rá, mi az oka a hirtelen fogyásnak. Visszautasítás esetén hagyjunk fel a kérdezősködéssel, kívülállóként sajnos ebben az esetben nem tudunk hatni a betegre. A gyereknek magának kell észrevennie, hogy az életében valami rosszul alakul. Az evészavaros fiatalok gyakran teljesítményorientáltak, becsvágyók és maximalisták. Amint észreveszik, hogy nehezebben koncentrálnak, vagy a sportteljesítményük romlik, gyakran készen állnak arra, hogy elismerjék a problémát. Ez jó alkalom lehet, hogy beszélgessünk velük az evészavarról.

A pszichológusok azt ajánlják, próbáljunk egyezkedni a gyermekünkkel: például egy koncertlátogatást csak abban az esetben engedjünk, ha eljön az orvoshoz. A tanácsadók segítsége azonban csak akkor hatásos, ha az érintettek maguknak is bevallják a betegségüket. Léteznek olyan internetes oldalak, fórumok is, melyeken az evészavarban szenvedők támogatják egymást a gyógyulásban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük