Kezdőlap » Iskolakezdés » Iskolakezdési költségek

Iskolakezdési költségek

Szeptemberben minden iskolás gyermekes szülőt megterhel az iskolakezdési költségek. Alapban a tankönyvek, tanszerek, ruházat és az otthoni tanuláshoz biztosítandó megfelelő körülmények jutnak a családok eszébe, ha felmerül e téma. De nagyon sok olyan egyéb kiadás van még az iskola körül, amire az első tanítási napokon derül fény.

Vajon ezeket tényleg kötelesek vagyunk megfizetni?
Sok helyen önkéntes munkával próbálják helyrehozni a tanintézmény lepusztultabb helyiségeit: a szülőkkel összefogva történik például egy tanterem kifestése. Erre a szülő nem kötelezhető, minden iskolának pályázat alapján meg lehet kapni a felújítási költségeket.

Az osztálypénz fogalma természetes már évtizedek óta. Ezt havi vagy éves szinten kérik az iskolában, emellett tisztasági csomagra, gyümölcsre is előfordul a havi fix összeg kijelölése. Fontos tudnunk hogy ezt sem kötelezhetik, és ez sem törvényes eljárás. Ha a szülők úgy érzik, jogtalan gyermekük intézményében a sok kiadás, érdemes összefogni és alakítani egy szülői közösséget. Utánajárva annak, hogy milyen pénz kérhető vagy sem, érdekes dolgokra derülhet fény.
Osztálykirándulásra csak akkor kérhetnek pénzt, ha tanidőn kívül történik ez az esemény, például szünetekben vagy hétvégéken. Tanévben az iskolának kellene állnia a kirándulásokra fordított költségeket.
Fontos tudnunk tehát: a tanintézmény feladata az épület karbantartása, a megfelelő eszközös biztosítása a működéshez és a gyermekek tanításához. Tanévben történő programok is a saját keretükben kell hogy biztosítottak legyenek.
Érdemes ezekre szülőként is odafigyelnünk, hisz jólelkűségünknek pénztárcánk láthatja kárát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Iskolakezdés

Véget ért a nyár, kipihenve, kinyaralva várjuk az első tanítási napot! :-) Kicsit más lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük