Kezdőlap » Családi élet » Iskolakezdés: a tanulási folyamatok gyökeres változása

Iskolakezdés: a tanulási folyamatok gyökeres változása

Általában szeptemberben az első osztályos gyerekek kíváncsian, motiváltan kezdik az új tanévet. Azonban a tanév során a stressz, teljesítménykényszer és bizonytalanság gyakran elveszik a tanulás örömét. Ennek egyik oka, hogy a gyerek az iskolában egy teljesen új módszerrel találkozik, mely eltér az addig alkalmazott intuitív jellegű tanulástól, fokozott figyelmet, koncentrációt igényel a kisdiák részéről, általában 4-5 órán keresztül naponta. Az addig eleven, mozgékony kisgyerek számára a – rövidebb megszakításokkal – egész délelőttön át tartó egy helyben ülés is nehézségeket okozhat. Nem kérdés: az iskola az egyik fő téma a családon belül, ami veszekedést, frusztrációt válthat ki.

A szakértők a tanulási folyamatok két típusát különböztetik meg. Az egyik a kisgyerek felfedező hozzáállása: még minden újnak számít a számára, a tanulás kipróbáláson, és utánzáson alapszik, intuitív jellegű: a sikertelenségeket nem tartja annyira tragikusnak, mint esetleg a későbbi, iskolai tanulási folyamat során. A tanulás inkább tervezés nélkül, próba-szerencse alapon történik. Azonban az iskolában teljesen más jellegű tanulásra van szükség: ez nehézségeket okozhat az iskolakezdésnél.

Amerikai antropológusok egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány során meglepő eredményre jutottak: egy ötéves gyerek agya dupla annyi glükózt használ fel, mint a felnőtteké. Ebben az életkorban, amikor a gyerek szociális képességei, és beszéde fejlődik, a bevitt energiának kétharmadát az agy használja fel: minden egyéb testi funkcióra jut a maradék egyharmad.
Ez az egyik oka, hogy az ember a főemlősökhöz képest rendkívül lassan válik válik felnőtté. Az agyunk fejlődése különösen nagy mennyiségű energiát vesz igénybe – állítják a szakértők.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük