Kezdőlap » Családi élet » Iskolakezdés

Iskolakezdés

Minden család életébe változásokat hoz, ha a csemete eléri az iskolás kort. Ekkor már a család többi tagjának is feladatot jelent a kis lurkó, hiszen óvoda helyett már suliba jár, így délutánonként tanulni kell vele, illetve esetenként különórákra vagy sportolni kell vinni.

Ebben az időszakban különösen oda kell figyelni a gyerekekre, hiszen az ő életükben is nagyon sok változás történik. Fizikailag megváltozik a testük, képesek rövid idő alatt sokat nőni. Többek között ezért is fontos, hogy sportoljanak valamit, mert egyrészt levezethetik a felgyülemlett feszültséget, másrészt erősíthetik a testüket és a koncentrációjuk is javulhat.

A tanuláshoz elengedhetetlen az odafigyelés, ami néhány kisgyereknél még nehezen megvalósítható, hiszen az ovi kötetlen légköre után most már az iskolai követelményekhez kell alkalmazkodniuk.
Azok a gyerekek, akik keveset jártak óvodába, általában nehezebben illeszkednek be egy új közösségbe, ami később magatartási zavarokhoz vezethet. Problémákat okozhat az is, ha a gyerek még nem elég fejlett ahhoz, hogy elkezdje az iskolát. Ki kell fejlődnie bizonyos fokú tájékozódási és verbális képességeknek is ahhoz, hogy a kicsi sikeresen vegye ezt az akadályt.

Mindenképpen javasolt ebben az időszakban a fokozott szülői odafigyelés. Meg kell beszélni a gyermekkel a felmerülő problémákat és elvárásokat. A szülőnek és a pedagógusnak is közös felelőssége, hogy észrevegyék a felmerülő viselkedési és magatartásbeli változásokat. Legvégső esetben, ha a probléma már kezelhetetlenné válik, szakember segítségét is érdemes igénybe venni, hiszen a cél közös: a gyermek sikeres előmenetele, ami minden szülő számára az egyik legfontosabb feladat !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük