Kezdőlap » Iskolakezdés » Iskolaérettség – első osztály

Iskolaérettség – első osztály

Sok szülő aggódni kezd, amikor gyermeke betölti a hatodik életévét. Nem tudja eldönteni, hogy alkalmas már arra, hogy elkezdje az iskolát, vagy még egy évet töltsön az óvodában. Ahhoz, hogy iskolaérett legyen egy gyermek, testi és lelki fejlődésen is át kell esnie.

Általában erre az életkorra már egy átlagos gyermek 120-130 cm és 20-22 kg. Ilyenkor esnek át a második alakváltáson, vagyis eltűnik a kisgyermekekre jellemző pocak, nyúlánkabbak, karcsúbbak lesznek. A tejfogváltáson is túl vannak a legtöbb esetben.

A tanuláshoz fontos a finommozgások fejlettsége. Ez az alapja az írás elsajátításának is. A vállaknak, csuklóknak, ujjaknak mozgékonyaknak, függetleneknek kell lenniük. Ilyenkor már egyértelműen felismerhető, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes lesz. A motoros ügyesség által a gyermek önállóbb lesz, egyedül tud öltözni, cipőfűzőt kötni, egyszerűbb feladatokat elvégezni, vagyis kitartóbbá válik. Ezek a tulajdonságok segítik a pszichés fejlődésben is.

Ebben a korban valamelyest csökken a mozgásigény, ami nem azt jelenti, hogy nincs szüksége a friss levegőn játékra, futkározásra. Tudatosan kell a fizikai erőnlétet növelni, mivel a tanórák fárasztóak, és fáradékonyság esetén nagyon megterhelőek lehetnek a gyermeknek.

Egy hat éves gyermeknek már tudni illik a nevét, szülei nevét, lakhelyét, születési évét stb. Érdeklődik a környezete felé, nyitottságot mutat. Fejlődik az érzékelés és észlelés is. Vannak elemi mennyiségi ismeretei, vagyis tisztában van például a több-kevesebb, kisebb-nagyobb fogalmával, a köztük lévő különbséggel. Megjelenik a szándékos emlékezés és figyelem. Képes folyamatosan, tisztán beszélni és végighallgatni másokat.

Az iskolaérett gyermek megérti, hogy vannak olyan kötelességek, szabályok, amelyeket korábban nem várt el tőle senki, de az új helyzetben eleget kell tennie ezeknek, ha nincs hozzá kedve vagy fáradt, akkor is. Nő az önuralma, megjelenik a mindennek megvan a maga ideje elv. Jól akar teljesíteni, új dolgokat megtanulni, ezáltal valami újat létrehozni. El kell fogadnia azt is, hogy előfordul, hogy valami nem sikerül elsőre, de nem szabad feladni a próbálkozást, hiszen a hibázás a tanulás útja.

Képesnek kell lennie kapcsolatokat teremteni más gyerekekkel illetve csoportokba beilleszkedni, hiszen a barátkozás ebben a korban nagyon fontos a későbbiekre nézve.

Összefoglalva jelentős változásokon megy át a gyermek, mielőtt iskolába kerül. Ha a szülő nem biztos abban, hogy iskolaérett a gyermeke, szakember segítségét is igénybe veheti.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fóbia az islokakezdéskor?

Lassan becsengetnek ismét, így nem csoda, hogy mindenki izgatottan várja az új tanévet. Azoknál a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük